Samopouzdanje je vrijedna kvaliteta koja nam pomaže pokazati najbolje od sebe u različitim okolnostima. Psihologija nudi određene trikove pomoću kojih možemo povećati naš osjećaj samopozdanja, piše Hack Spirit.

Ovo je 5 načina na koje možete povećati svoje samopouzdanje.

1. Prihvatite snagu pozitivnih afirmacija

Znamo koliko riječi koje govorimo drugima mogu utjecati na njih, ali jeste li razmišljali koliko riječi koje kažete sebi mogu utjecati na vas? Razgovor sa samim sobom, osobito u obliku pozitivnih afirmacija, može promijeniti vaše samopouzdanje. Kada sebi nešto ponavljate, vaš mozak u to počinje vjerovati. Ovo nije neka new-age filozofija; potkrijepljeno je čvrstom znanošću. Dakle, ako si stalno govorite "Ja to mogu", "Ja sam sposobna" ili "Ja sam samouvjerena", pogodite što? Vaš mozak počinje vjerovati u to i prije nego što u to zaista povjerujete i vi.

2. Vježbanje vizualizacije

Zamislite ovo: spremate se održati veliku prezentaciju ili razgovarati s nekim kome se dugo divite. Živci su vam na rubu i osjećate kako vam samopouzdanje opada. U ovoj je situaciji vizualizacija moćan alat kada je riječ o jačanju samopouzdanja. Umjesto dopuštanja živcima da preuzmu kontrolu, naučite odvojiti nekoliko trenutaka kako biste pozitivno vizualizirali scenarij. Zamišljajući pozitivan ishod u mislima, možete osjetiti značajan porast svog samopouzdanja. Ovo nije samo pusta želja - moć vizualizacije zaista jača samopouzdanje.

3. Učinak držanja

Ponekad naše fizičko držanje odražava unutarnji osjećaj. Govor tijela itekako je važan, i mnogi ga primjećuju na nama bez da se posebno trude. Pogrbljena osoba može ostaviti više negativan dojam, od one koja stoji uspravno, nasmiješeno i ima bolju gestikulaciju. Popravljanjem fizičkog držanja, uslijedit će i unutarnji pozitivniji osjećaj.

4. Snaga malih pobjeda

Svakog jutra spremite krevet. To se može činiti kao trivijalan zadatak; na kraju krajeva, to je samo posao, ali postoji nešto više od toga. To je zapravo vaše prvo postignuće dana. Obavljanje malih zadataka može vam dati osjećaj postignuća, što zauzvrat jača vaše samopouzdanje.

5. Prihvaćanje ranjivosti

Prihvaćanje vaše ranjivosti zapravo vas može učiniti otpornijima i samopouzdanijima. Priznajete da ste čovjek i da je u redu ne biti savršen. Dopustiti si ranjivost može biti zastrašujuće, ali je i nevjerojatno oslobađajuće. To uklanja pritisak stalnog izgleda savršenog, a dovodi vas na korak bliže samopouzdanju.