Zdrav doručak uključuje pahuljice koje su bogate vlaknima, imaju nizak sadržaj šećera i rafiniranih ugljikohidrata. Većina žitarica prilagodljiva je različitim opcijama pripreme pa ih tako možete kuhati s vodom ili mlijekom, a u nekim opcijama i samo pomiješati s jogurtom. Uz dodatak određenog voća također je moguće poboljšati njihov nutritivni sastav. Preporuka je koristiti cjelovite, a ne prerađene žitarice.

Ovo su neke od najboljih pahuljica koje možete jesti.

1. Zobene pahuljice

Zobene pahuljice bogate su vlaknima, posebno beta-glukanom koji pomaže u snižavanju kolesterola. Sadrže kompleksne ugljikohidrate koji pružaju dugotrajan izvor energije. Još jedna od njihovih prednosti jest svestranost. Mogu se pripremiti na razne načine, s dodatkom voća, orašastih plodova i meda što u konačnici poboljšava nutritivni sastav.

2. Integralne žitarice

Pahuljice od cjelovitih žitarica, poput integralne pšenice, riže, ječma ili raži, zadržavaju više hranjivih tvari u usporedbi s rafiniranim žitaricama. Također, bogate su vlaknima, vitaminima i mineralima. Cjelovite žitarice obično imaju niži glikemijski indeks u usporedbi s rafiniranim žitaricama, što pomaže u održavanju stabilne razine šećera u krvi i može biti korisno za osobe s dijabetesom.

3. Pahuljice od kvinoje

Kvinoja je pseudožitarica bogata proteinima, vlaknima i esencijalnim aminokiselinima. Bez glutena je, što je pogodno za osobe s intolerancijom na gluten. Zbog odličnog sastava pogodna je za prevenciju bolesti krvožilnog sustava i dijabetesa tipa 2. S obzirom na visok sadržaj proteina i složenih ugljikohidrata, heljdine pahuljice pružaju dugotrajnu energiju, što ih čini odličnim izborom za doručak.

4. Kukuruzne pahuljice

Kukuruzne pahuljice mogu biti dobar izbor za doručak pod uvjetom da su napravljene od cjelovitog kukuruza i da nemaju dodane šećere ili nezdrave dodatke. Cjelovite kukuruzne pahuljice sadrže više vitamina i minerala, uključujući vitamin B6, niacin (B3), magnezij, mangan i fosfor, koji su važni za različite tjelesne funkcije.