Kupus je vrlo hranjiv i bogat vitaminom C, vlaknima i vitaminom K. Određena istraživanja sugeriraju da bi mogao imati zdravstvene prednosti koje, između ostalog, uključuju potporu probavi, zdravlju srca i povišenim razinama kolesterola, piše Healthline.

Unatoč impresivnom sadržaju hranjivih tvari, kupus se često zanemaruje. Dostupan je u raznim oblicima i bojama, uključujući crvenu, ljubičastu, bijelu i zelenu, a listovi mu mogu biti naborani ili glatki. Ovo se povrće uzgaja diljem svijeta tisućama godina i može se naći u raznim jelima, uključujući kiseli kupus, kimchi, variva...

Ovo je 5 prednosti kupusa zbog kojih bismo ga trebali konzumirati.

1. Kupus je prepun hranjivih tvari

Iako kupus ima vrlo malo kalorija, posjeduje impresivan profil hranjivih tvari.
Zapravo, samo 89 g sirovog zelenog kupusa sadrži:

  • Kalorije: 22
  • Bjelančevine: 1 g
  • Vlakna: 2 g
  • Vitamin K: 56% dnevne vrijednosti (DV)
  • Vitamin C: 36% DV
  • Folat: 10% DV
  • Mangan: 6% DV
  • Vitamin B6: 6% DV
  • Kalcij: 3% DV
  • Kalij: 3% DV
  • Magnezij: 3% DV

Kupus također sadrži male količine drugih mikronutrijenata, uključujući vitamin A, željezo i riboflavin. Kao što možete vidjeti na gornjem popisu, bogat je vitaminom B6 i folatom, koji su neophodni za mnoge važne procese u tijelu, uključujući energetski metabolizam i normalno funkcioniranje živčanog sustava.

2. Može pomoći u smanjenju upale

Upala nije uvijek loša stvar. Zapravo, vaše se tijelo oslanja na upalni odgovor kako bi se zaštitilo od infekcije ili ubrzalo zacjeljivanje. Akutna upala normalan je odgovor na ozljedu ili infekciju. S druge strane, kronična upala koja se javlja tijekom dugog vremenskog razdoblja povezana je s mnogim bolestima, uključujući bolesti srca, reumatoidni artritis i upalnu bolest crijeva. Sulforafan, kaempferol i drugi antioksidansi koji se nalaze u kupusu odgovorni su za ubrzanje protuupalnog učinka.

3. Kupus je prepun vitamina C

Vitamin C, poznat i kao askorbinska kiselina, topiv je u vodi, a ima i mnoge važne uloge u tijelu. Na primjer, potreban je za stvaranje kolagena, najzastupljenijeg proteina u tijelu. Kolagen daje strukturu i fleksibilnost koži i ključan je za pravilan rad kostiju, mišića i krvnih žila. Osim toga, vitamin C pomaže tijelu apsorbirati vrstu željeza koja se nalazi u biljnoj hrani. Vitamin C štiti tijelo od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, što je povezano s mnogim kroničnim stanjima. 89 g nasjeckanog crvenog kupusa sadrži 56% preporučenog unosa vitamina C, što je ista količina koja se nalazi u maloj naranči.

4. Pomaže u poboljšanju probave

Ako želite poboljšati svoje probavno zdravlje, kupus bogat vlaknima je izvrsna opcija. Ovo hrskavo povrće puno je vlakana pogodnih za crijeva. Štoviše, bogat je topivim vlaknima za koja se pokazalo da povećavaju broj korisnih bakterija u crijevima. To je zato što su vlakna glavni izvor goriva za prijateljske vrste poput bifidobakterija i laktobacila. Ove bakterije obavljaju važne funkcije poput zaštite imunološkog sustava i proizvodnje hranjivih tvari poput vitamina K2 i B12.

5. Snižava razine kolesterola

Kolesterol je voštana tvar slična masti koja se nalazi u svakoj stanici vašeg tijela. Neki ljudi misle da je sav kolesterol loš, ali on je neophodan za pravilno funkcioniranje tijela. Ključni procesi ovise o kolesterolu, poput pravilne probave i sinteze hormona i vitamina D. Međutim, ljudi koji imaju visok kolesterol također imaju povećani rizik od srčanih bolesti, posebno kada imaju povišenu razinu LDL (lošeg) kolesterola. Kupus sadrži dvije tvari za koje se pokazalo da smanjuju razinu LDL (lošeg) kolesterola, a riječ je o topivim vlaknima i biljnim sterolima.