Svatko želi kredibilitet, poštovanje unutar društva unutar kojeg postoji i kojemu doprinosi. Ono znači kako se vaše djelovanje uvažava, primjećuje i, naposljetku, cijeni. Ono daje uvid u vaše standarde, etičnost i potencijale. Niste li do sada zadobili očekivanu potporu, donosimo vam nekoliko smjernica koje će vam omogućiti zadobivanje poštovanja suradnika.

PRIZNANJE

Prvenstveno naučite priznati pogreške. Nitko nije savršen, zar ne? A, pogreške su znak želja i pokušaja njihove realizacije. Svakako tijekom toga treba izbjegavati pretjerano ispričavanja. Da, cilj možda nije postignut…da, dogodili su se propusti i svjesni ste ih, ali tijekom tog procesa nešto ste naučili, stoga izrazite i nova saznanja.

Želite li postati vođom, osobom od povjerenja, ponekad je nužno ukazati i na podbačaj jer iskustvo je nužno, a ostali će više vjerovati iskrenoj osobi, koja shvaća kako je život učenje.

PROAKTIVNOST

Ne suzdržavajte se, posebno ako imate iskustvo, ideju ili mišljenje kojima se nudi rješenje za određenu problematiku. Ljudi su skloni saslušati one koji imaju znanje za ponuditi. Čak i ako ne prihvate vaš prijedlog ili ga ne shvaćaju, on ostaje zapisan, a vama daruje snagu istupanja van okvira ugodnosti, što je svakako pamtljivo i odaje samopouzdanjem, što vam kasnije samo može podići kredibilitet.

POMOĆ

Tražiti pomoć nije slabost. Dapače, suradnja s drugima otvara pregršt novih mogućnosti. Neće se samo vaši vidici proširiti, već i vi imate priliku učiniti isto drugima. Ujedno, traženje pomoći zapravo ukazuje na snagu pojedinca koji sebe ne smatra superiornim. Dapače, iskazuje povjerenje okolini i vlastitu pripadnost istoj.

POŠTOVANJE

Da, poanta je zaslužiti ga za sebe, ali je ujedno bitno dodijeliti ga drugima. Čak i ako se ne slažete s njihovim stajalištima, važno je, posebno u radnom okruženju, biti sposoban uvidjeti razlike i prihvatiti ih.

Mnogi odustaju od odnosa ili pružanja potpore jer pripadaju različitim svjetovima, no činjenica je kako nas upravo te različitosti obogaćuju i premda se možda ne razumijemo, možemo učiti jedni od drugih. Jer, kako očekivati poštovanje, ako ga i sami ne pružamo?