Život nije isključivo uspon na strme planine, već putovanje gdje se izmjenjuju različiti krajolici, brežuljci, doline i ravnice. Na tom putovanju susrećemo se s raznim izazovima i preprekama, ali i s mnoštvom ljepote i radosti. Jedan od najvažnijih aspekata ovog životnog putovanja je promjena i osobni rast koji dolazi s njom. Kroz iskustvo i učenje, godinu za godinom, neprekidno se razvijamo, ali često i borimo kako bismo se konačno transformirali u bolje verzije samih sebe.

No, ne mora baš sve biti ugodno i to je jedna od čestih zamki na putu osobne promjene. Često se susrećemo s raskrižjima koja nas prisiljavaju donijeti teške odluke i odreći se onoga što nam je poznato i drago. No, isto tako znamo da bez micanja starog, nema mjesta za dolazak novog. Tako je jedan od najčešćih gubitaka na ovom putu gubitak prijateljstva.

Razlozi za gubitak prijateljstva na putu kroz život su raznolika. Neka prijateljstva mogu se raspasti zbog promjene prioriteta, dok se druga mogu raskinuti zbog neslaganja u vrijednostima ili stavovima. Bez obzira na razlog, gubitak prijateljstva može biti duboko bolan i otežavati sve ostale segmente našeg života. Ponekad se oporavljamo brzo, kao nakon kratkog ljubavnog flerta, ali u drugi puta taj oporavak može trajati godinama, baš kao nakon gubitka životnih partnera s kojim smo dijelili baš sve - dobro i zlo.

Ipak, važno je zapamtiti da gubitak prijateljstva nije znak neuspjeha, nego dio procesa rasta i promjene. Kroz ova iskustva učimo o sebi i tome što nam je u životu važno. Učimo kako se nositi s teškim emocijama i kako graditi nova prijateljstva. Iako je proces ponekad bolan, važno je ne bježati od te boli, nego se s njom povezati kako bismo naučili životne lekcije. Tada si možemo dozvoliti tugu, osjećaj nedostatka, praznine, usamljenosti, pa čak i ljutnje jer netko nije dio našeg životnog puta.

Priznavanjem, a ne bježanjem od tih osjećaja, povezat ćemo se još dublje sa samim sobom i upoznati neke dijelove nas samih koji su možda čekali baš ovakav trenutak da budu otkriveni. Tu je važno za istaknuti kako ne trebamo bjesomučno analizirati zašto se nešto dogodilo i jesmo li nešto mogli napraviti drugačije. Možda baš ove tuge i praznine donesu u naš život nova bogatstva i obilja kroz zasad nepoznate ljude i prilike kojima smo tek trebali otvoriti put prema nama.

Primjer iz mojega života…

Godinama sam bila u bliskom prijateljstvu s dvije drukčije i predivne žene kroz različite periode života. Zajedno smo rasle, dijelile sve tajne i podržavale se u svim nedaćama. No, nakon što sam ja promijenila posao i preokrenula svoju karijeru, naše se prijateljstvo počelo raspadati - kako prvo, tako i nakon desetak godina drugo koje je započelo u toku prekida prvog. Razdaljina u mjestu življenja, a zatim i razlike u razmišljanju, stavovima, ciljevima, drugačiji životni stilovi i nove obveze otežale su održavanje veze. Dvije bliske veze koštale su me suza, tuge, samovanja...

Gubitak tih prijateljstava bio mi je težak i bolan. Osjećala sam se usamljeno i izgubljeno. No, s vremenom sam shvatila da je to dio prirodnog procesa rasta. Razvila sam se u novu osobu i moji su se prioriteti promijenili. Naučila sam se nositi s tugom gubitka i shvatila da mogu graditi nova prijateljstva i održavati stare veze na nove načine. Onog koga ja volim, mogu voljeti i na daljinu, pa čak i bez ikakvog kontakta… Ljubav je u meni, i ja odlučujem koliko ću je i kome moći dati.

Put prema zacrtanom uspjehu često je sličan putu mene i mojih prijateljstava. Puno je tu bilo uspona i padova, ali i radosti i tuga. Na tom putu susretala sam se s mnogim izazovima, uključujući i gubitak tih važnih odnosa. No, važno je zapamtiti da su ova iskustva dio normalnog procesa i promjene kroz koje svi prolazimo. Kroz njih učimo o sebi, postajemo jači i otporniji te se otvaramo novim mogućnostima u životu.

Gubitak prijateljstva na putu prema uspjehu može biti težak i bolan. No, važno je ne gubiti nadu. Uz snagu i podršku onih koji biraju nas ovakve kakvi jesmo, možemo prebroditi sve izazove te izgraditi ispunjen i sretan život. Zapamtite, rast i promjena su neizbježni, a donose bezbroj novih mogućnosti. Sve što je od nas otišlo, ako treba, ponovo će se vratiti, a ako ne, otvorilo je vrata i prozore onome nečem novom, još neznanome, ali zasigurno boljem za nas i naš put prema naprijed.