Čak nas i pomisao na to jesmo li zaista autentični ili to nikako nismo, dovodi u začarani krug nepovjerenja. Autentičnost sama po sebi mogla bi nam se tada učiniti nedostižnom, rijetkom i predodređenom samo za istinski osebujne pojedince, piše Your Tango.

Ipak, ova karakteristika nikako nije rijedak začin dostupan samo određenima, a svatko od nas može živjeti autentičnu verziju sebe bez puno truda, razmišljanja i analiziranja. Ovo je 5 znakova da ste uistinu dosljedni svome unutarnjemu biću, a toga možda uopće niste svjesni.

1. Poštenje je važan motiv vašega života

Ovo ne znači samo biti iskren prema ljudima na koje nailazimo. Radi se o tome da budemo iskreni u onim tihim trenucima iza kulisa kada nas nitko ne gleda - prema samima sebi. Ne možemo uvijek biti savršeni, ali moramo se truditi kretati u smjeru integriteta. To znači raditi ono na što smo se obvezali, jer poštujemo svoje obveze.

2. Bez forsiranja!

Društvena interakcija nije samo dokazivanje svijetu koliko smo u nečemu dobri – jednostavno, forsiranje bilo čega neiskrenoga samo kako bismo se nekome svidjeli nikada ne završi dobro. Važno je biti opušten i pažljivo slušati svijet oko sebe, jer samo tako ćemo se nadahnuti da budemo ono što uistinu i jesmo.

3. Vjerni ste svojim vrijednostima

Osim što djeluju u skladu s vlastitim namjerama, autentični pojedinci uvijek slijede svoj sustav vrijednosti. Moral je možda tek stvorena konstrukcija, ali to ne znači da je slijediti vlastitu polarizaciju dobrog i lošeg beskorisna. Potrebno je jačati unutarnju moć prosudbe i uvijek se kretati u smjeru vrlina.

4. Prisutni ste u trenutku

Moć intuicije i unutarnjeg promišljanja svakako su vrijedni načini poimanja stvarnosti, ali istinski autentični pojedinci drže se realnosti i mislima su uvijek prisutni u trenutku. Pažljivo slušaju ljude pored sebe, vode konstruktivne razgovore i učinkoviti su, a upravo ih to dovodi do autentičnosti bez da na ovu karakteristiku aktivno usmjeravaju pažnju.

5. Imate emocionalnu kontrolu

Postoje situacije u kojima svakoga od nas vode emocije i iracionalni dio našega bića, ali važno je imati emocionalnu kontrolu i raditi na njoj. U redu je osjećati bijes, ljutnju i tugu, ali način na koji ove emocije manifestiramo prema van od presudnog je značaja. Bujica emocija uvijek se može pretvoriti u pothvat vrijedan prihvaćanja, učenja i kreativnosti.