Kada nas netko uvrijedi – namjerno ili nenamjerno, ponekad je teško pronaći prave riječi za uzvratiti mu. Ipak, stručnjakinja za bonton Sara Jane Ho ima odličan savjet što reći u ovoj situaciji, prenosi CNBC.

Sara je osnivačica Institute Sarita, škole koja se fokusira na društvene konvencije, i zvijezda Mind Your Manners, Netflixove emisije u kojoj različite pojedince pokušava naučiti kako koristiti bonton za poboljšanje vlastite dobrobiti. Ponosi se time što zna koji sadržaj i ton koristiti u neugodnim situacijama, kao što je prijateljsko omalovažavanje.

Ona savjetuje kako je najbolji način vježbati ljubaznost i otmjenost, a upravo ove karakteristike moramo koristiti kao tajno oružje prilikom odgovaranja na nepristojan i pogrdan komentar. Stručnjakinja kaže da su dovoljne samo 3 riječi koje drugu osobu mogu ostaviti bez teksta u ovim situacijama, i to u obliku jednog pitanja: 'Jesi li dobro?'

Te 3 riječi signaliziraju da čak i ako komentar ne shvaćate osobno, nikako ga ne smatrate prigodnim. Jednako važan kao sadržaj je i ton, naglašava ona. Kada to kažete, nemojte koristiti kratki ili oštri, nego prijateljski afekt. Nepotrebno je uzvratiti uvredom, jer tako nećete postići kontrolu nad dijalogom.