Zanesenost je dio svakog odnosa, pogotovo onog početnog perioda u kojemu se još istražuju potencijali, ostavlja dojam, ulazi bez predrasuda. No temeljena je na priželjkivanjima koja su ponekad i podsvjesna, a svode se na pripadanje jednom, specifičnom, obliku zajednice. Pripadanje je dio naše esencije, baš kao i dijeljenje, stoga se ponekad trudimo potisnuti neke znakove koji nas upozoravaju kako trenutna situacija i nije takva, kakvom ju zamišljamo.

Ovi signali ne odnose se samo na jednu stranu. Važno je uvidjeti i sebe i partnera te se uistinu saslušati, a zatim i registrirati poruke koje upućuje. Razilazite li se zapravo u određenim razmišljanjima, ali prelazite preko njih? Što vas privlači i drže li vas slične smjernice i vrijednosti ili zapravo pripadate različitim svjetovima?

KEMIJA NIJE DOVOLJNA

Dugoročno gledano svakako je nužno održavati tjelesnu bliskost i kako odnos napredovati produbljivati intiman pristup. No, ako se odnos temelji samo na fizičkoj atrakciji tada postoji mnoštvo naznaka kako ne može zaživjeti na kompleksnijoj i mnogima potrebnijoj – umnoj razini. Komunikacija je ključna. Bez produbljivanja emocionalne i psihičke konekcije veza može biti samo prolazna.

Isto vrijedi i za nedostatak takve povezanosti. Bez kontakta ili njegovim uskraćivanjem rijetko tko može biti zadovoljan jer neke geste su opipljive i dublje od bilo kojih riječi i treba ih znati pokazati. Ako to nije slučaj s vašim partnerom tada se upitajte želite li biti u odnosu koji vam ne pruža i fizičku potporu.

IGNORIRANJE

Mnogi se, upravo zbog zanesenosti odlučuju ne reagirati na signale i upozorenja. Nevezano za razloge toga, ponekad je dobro propitkivati određenu reakciju ili situaciju. Ne prelazite preko inicijalnih „crvenih zastava“ samo jer se nadate kako su prolazne. Ne adresiraju li se na vrijeme, velike su vjerojatnosti kako će se takvo ponašanje ponoviti. A nerijetko se pretvara i ciklus koji se potom teško prekida.

SVE, ODMAH

Čuli ste za izraz „love bombing“? U doslovnom prijevodu bombardiranje ljubavlju, ovo je jedan od važnijih znakova jer često ukazuje na to kako odnos ima velike šanse pretvoriti se u toksičan. Odvijaju li se stvari prebrzo, kao u idealiziranom romantičnom filmu i ljubav je izgovorena, teško da će odnos biti smislen. Dapače, najčešće je riječ o zamci unutar koje se komplimentima, poklonima, pažnjom maskira želja za kontrolom, a valja se upitati je li to vrijedno?

Veze omogućuju zajedništvo kroz rast oba partnera. Izgrađivanje udovoljavanjem potrebama koje se iznose jasno kroz verbalnu i fizičku komunikaciju. Ako zbog ičega naslućujete kako vam odnos ne odgovara ili se propitkujete vrijedi li biti u njemu, možda ste zaboravili uočiti ova tri jasna signala upozorenja.