Marylin vos Savant, autorica je knjiga i kolumnistica te nositeljica jednog od najviše zabilježenih rezultata testa inteligencije - njezin IQ iznosi 228. Sa suprugom, dr. Robertom Jarvikom, znanstvenikom poznatom po radu na umjetnom organu srca naziva Jarvik-7, u sretnom je i uspješnom braku od 1987. godine, a svoja je iskustva održavanja kvalitete partnerskog odnosa podijelila s javnošću.

Jedan od temelja, međusobno poštovanje, nužno je kako bi se ostvarila snažna i iskrena komunikacija zahvaljujući kojoj se svaka osoba individualno razvija, a slušanjem i dijeljenjem potreba poima rast partnera. Razumjeti sebe, a onda i drugog pojedinca nužno je za kontinuirano poticanje i poimanje potreba. No, tri su osnovna pravila odnosa koja, prema Marylin vos Savant nikako ne smiju zanemariti kako bi, bez obzira na protok godina, odnos ostao stabilan, a pojedinci unutar njega ispunjeni.

POVEZANOST

Vrijeme koje provodite zajedno treba biti ispunjeno sadržajem i radnjama koje možete zajednički obnašati, a istovremeno u njima uživati. Važno je odabrati one djelatnosti koje su poticajne i za razgovor, a doprinose i mentalnom ili fizičkom zdravlju. Zbog toga vos Savant i njezin suprug najčešće trče zajedno ili uživaju u kulturnim prilikama kojima grad u kojemu žive, New York, obiluje. Kako mnogo pažnje pridodaju rekreaciji, oboje su završili tečajeve društvenih plesova, a svoje iskustvo prakticiraju i danas, zajedno.

DRUŠTVENE MREŽE

Oboje ih izbjegavaju. Shvaćajući kako oduzimaju pažnju od bitnog sadržaja i komunikacije u stvarnom svijetu i Jarvik i najinteligentnija žena na svijetu ne prisustvuju na društvenim mrežama, smatrajući kako je, navodi magazin Parade „provođenje vremena na društvenim mrežama stvar „Ja““. Time aludiraju na odvajanje od partnera, ali i sebe jer, za to vrijeme, moguće je baviti se aktivnostima koje nude priliku razviti neku vještinu ili jednostavno se odmaknuti na kvalitetan način od buke svakodnevice dok i dalje širimo vidike.

OBITELJ

Jasno, neki se partneri odlučuju ne biti roditelji ili nisu u mogućnosti ostvariti želju za osnivanjem obitelji, ali Marilyn vos Savant čvrstog je mišljenja kako je upravo obitelj ta koja daje jednu novu dimenziju odnosu. Vrijeme koje provodimo s najbližima, koju god radnju činili, od dijeljenja obroka do gledanja televizijskog programa, prilika je za međugeneracijsko širenje vidika koji nudi nova znanje i perspektive, a supružnike održava vitalnima.

Premda je njihov prvi susret bio neuspješan, Robert Jarvik nije odustao od svoje sadašnje partnerice. Danas, nakon više od 35 godina braka, primjer su partnera koji uistinu dijele svoj život i pozitivno utječu jedno na drugo. Vrijedi ih koristiti kao inspiraciju te implementirati barem neka od ovih pravila, kako biste nadopunili i osnažili vlastiti partnerski odnos.