Primijetite li nedostatak podrške, neodobravanje ili umanjenje vaših vrijednosti shvaćate kako se odnos narušava i ugrožava. Tada je važno sačuvati prisebnost i zapamtiti kako ključ uspješnog razrješenja ove situacije te nadogradnja postojećeg odnosa leži u razumijevanju te stabilnoj komunikaciji. Početak pak pripada vrlo iskrenom razgovoru sa sobom. Postoji li scenarij u kojemu je vaše djelovanje moglo utjecati na partnera i vjerujete li kako ga možete korigirati? Ovo je prvo pitanje koje si trebate postaviti jer jednostavnije je pokušati poboljšati sebe, nego mijenjati drugoga.

Ako ste vi pak dosljedni, autentični i iskreni prema sebi i partneru te vjerujete kako srž problema leži u njegovu unutarnjem previranju koje ne komunicira prema vama, tada pokušajte doprijeti do uzroka. Sastavite popis mogućnosti i razmislite kako ih adresirati, bez izazivanja iritacije. Najkontroverznije teme ostavite za kraj razgovora jer želite se obratiti s pažnjom i spremnošću na slušanje. Ne želite izazvati defenzivnu, već argumentiranu atmosferu.

Nakon što definirate razloge, ponudite svoju podršku, ali ne očekujte nagle promjene u ponašanju. I vašem je partneru potrebno vrijeme za procesuiranje novopodijeljenih informacija. Trebat će prostor u kojemu se osjeća sigurno i zna kako može dobiti potporu ako i kada ju zatreba. Neke stvari, svatko treba prvo proživjeti sam, kako bi mogao dijeliti s drugima i početi ih mijenjati. A to je proces, koji često zahtjeva vrijeme. Pritisak na njegovo ubrzanje, moglo bi samo produbiti razdor i pogoršati situaciju.

Pokušajte se emocionalno uskladiti s iskustvom partnera. Umjesto kritike kojom biste mogli dovesti u pitanje legitimnost njegovih osjećaja, ako su zaista iskreni, pokušajte zamisliti sebe u toj situaciji i približiti se. Vi, naravno, ne možete osjetiti svu kompleksnost, ali lakše ćete znati prepoznati kada se određeni osjećaji i načini ponašanja počnu pojavljivati te bolje reagirati.

Tek tada ćete biti u mogućnosti početi ponovno postaviti upravo vaš odnos kao prioritet. Prisjetite se zajedničkih interesa te razmislite o onome što vam trenutno nedostaje. Upitajte se kako možete život učiniti uzbudljivijim te na koji način stvoriti neke nove rutine. No, ne zaboravite, veza zahtjeva djelovanje obje strane, stoga budite oprezni pri ulaganju sebe. Neovisno o tome koliko je partner spreman djelovati, vi djelujte na način koji biste voljeli i sami iskusiti, vodeći pritom računa o svojem vremenu, potrebama i zadovoljstvima koja će vam pružiti potrebnu snagu.