Kada ste se posljednji put samomotivirali? Na koji način? Kako ste se obratili svojem Ja? Jeste li vodili unutarnji monolog ili dijalog? Jeste li razgovarali sa sobom? Naglas? Vjerojatno su vas još odmalena učili kako razgovor sa samim sobom odaje kako nešto nije u redu te kako to trebate prestati činiti. Vjerojatno ste se osjećali posramljeno ako bi se to ponovilo i sami ste se sabotirali te uvjerili kako ne smijete pribjegavati takvoj radnji.

No, gledajući unatrag u djetinjstvo, niste li se na taj način igrali? Preuzimali uloge, recimo učitelja koji predaje gradivo ili prodavačice, konobara… obraćajući se likovima iz mašte, prezentirajući određene obrasce ponašanja koje ste na taj način ne samo upijali, već i dodatno usvajali. A, zatim ste, odrastajući prestali igrati druge likove i zapostavili taj pogled na svijet, smatrajući ga infantilnim, a time i suvišnim.

Premda nitko ne očekuje od vas udubljivanje u funkcije drugih, postoji jedan glas s kojim je korisno voditi razgovor. Onaj vas samih. Jer, prva osoba na koju se trebate pokušati osloniti, s kojom trebate analizirati prije no što se obratite drugima, ste upravi vi. Kako prenosi Science Daily; znanstvenici su otkrili kako je čin razgovora sa sobom, od pomoći pri pripremi za bolje prepoznavanje detalja te pomaže centru za pamćenje u mozgu. Predstavlja time sistem koji nam olakšava shvaćanje naučenog.

Govor, naime, poboljšava poimanje zadatka koji obnašamo, a postoji i jasna veza između vizualnog cilja te izgovorene riječi. Sukladno tome, istraživanja Sveučilišta Bangor u Velikoj Britaniji otkrila su kako je razgovor sa samim sobom znak više razine inteligencije. Naime sudionici koji su naglas izgovarali popis dobivenih uputa ostvarili su višu razinu koncentracije i bolje su upijali pročitano.

Razgovor sa sobom, smatra se proširenjem unutarnjeg, tišeg razgovora, a pomaže pri strukturiranju misli i određivanju prioriteta, a što uključuje emocije i sjećanja.

Možda nekome i djelujete neobično, izgovorite li nešto naglas ili se obraćate sebi na taj način, ali to je samo dokaz kako ste sposobni organizirati vlastite misli i posvetiti se svojem unutarnjem svijetu. Znate točno pristupiti određenoj informaciji, referirati se na nju u potrebnom, čak i u kriznom trenutku. Koristite time način koji vam je dostupan, a kojim poboljšavate svoje kognitivne funkcije.

Ujedno, samorazgovor može motivirati. Izgovorite li si određene misli na glas, lakše ćete vizualizirati cilj. Postat će stvaran, a ne samo apstraktna želja. Sljedeći put kad sumnjate u sebe, izgovorite si ono što morate čuti kako biste se pokrenuli – naglas. Upijte te riječi jer tako ćete prema njima moći i djelovati. Osjećate li još uvijek pritom onaj dječji sram, pokušajte s vježbom koja uključuje ogledalo. Dobro se pogledajte, a zatim, kao da govorite nekome kome je potreban savjet, izgovorite potrebno. Možda i djeluje neobično, ali itekako je potrebno, pustiti svoj unutarnji glas. Jer, on vas najbolje poznaje.