Samomasaža toplim uljem

Nemoguće je točno odrediti podrijetlo masaže, ali se sa sigurnošću može reći da je to jedna od najstarijih terapija na svijetu. Drevne kulture koristile su različite oblike masaže za poboljšanje zdravlja, a od njih veliku korist ima i koža. Jedna od najstarijih je abjanga, ajurvedska samomasaža toplim uljem. „Abjanga djeluje na fizičkoj, mentalnoj i emocionalnoj razini“, ističe Nayana Rao, ajurvedska liječnica koja često posjećuje Zagreb. Pojašnjava da poboljšava ten, tonizira mišiće te hidratizira i pomlađuje cijeli organizam.

„Vitalizira unutarnje organe i limfni sustav, smanjuje zadržavanje vode, pomaže u uklanjanju toksina, poboljšava san, ublažava stres... Sve te dobrobiti čine je jednim od najučinkovitijih i najjednostavnijih metoda za usporavanje procesa starenja“, objašnjava Nayana Rao i savjetuje da masažu tijela izvodimo svaki dan, i to prije spavanja, da bi se blago zagrijano sezamovo ulje što bolje upilo u kožu. Masažu počnite od stopala, polako napredujući prema trupu, masirajući ekstremitete dugim, „uzvodnim“, ponavljajućim pokretima, a kružnim oko zglobova. Abdomen i prsa također masirajte blagim kružnim pokretima, u smjeru obrnutom od kazaljke na satu.

Dlanovima prema ušima

Jednako pomlađujuće djelovanje ima i masaža lica. „Masaža lica i digitopresura aktiviraju limfu da što bolje izlučuje toksine, potiču cirkulaciju i razbuđuju mišiće. Pravilna anti-age masaža oblikuje mišiće lica da bi vratili ili održali njihovu punoću, a ciljani proizvodi koji se pritom koriste dubinski hrane i hidratiziraju kožu“, kaže Seka Zebić, stručnjakinja za holističku njegu.

Odlazak na profesionalnu masažu lica Seka Zebić preporučuje jedan do dva puta mjesečno, a kod kuće možemo sami, pomoću svojih deset prstiju, također učiniti razliku. Nanošenje hidratantnog proizvoda neka prati zaglađivanje obraza dlanovima prema ušima, nježni kružni pokreti kažiprstom oko očiju i energično tapkanje jagodicama po cijelom licu.