Većinu iritacija ne izaziva znoj, nego preparati

Svi smo barem jednom u životu iskusili stresne situacije ili ljetne uvjete u kojima smo se prekomjerno znojili. Iako ga mnogi smatraju neprijateljem, znojenje je, zapravo, dobra stvar jer se na taj način naše tijelo hladi i izbacuje toksine.

Znoj najčešće nema neugodan miris, osim u onim slučajevima kad jedemo specifičnu hranu ili unosimo neke kemikalije u organizam, ali u spoju s bakterijama iz okoline kapljice znoja mijenjaju svoje stanje i vrlo brzo poprimaju neugodan i rezak miris.

Brojna istraživanja pokazala su da većinu iritacija koje nastaju na mjestima gdje se znojimo ne uzrokuje znoj, nego preparati kojima ih tretiramo. Stoga je poželjno razmotriti i neke druge opcije – prirodne dezodoranse i toaletne vode koje neće nadražiti kožu, izazvati alergije ili ispuštati toksine u naše tijelo, a jednako će nas zaštititi od neugodnih mirisa jer u prirodnoj kozmetici sve prirodno i opojno miriše.

Naravno, u odabiru pravih sastojaka i mirisa možete se osloniti i na vlastita iskustva te uz malo kreativnosti izraditi potpuno prirodni dezodorans ili toaletnu vodu. Prošlo je vrijeme kad su to drugi radili za vas – danas dezodorans i njegov miris možete birati sami.

Kolika je normalna količina znoja?

Znojenje je prirodni proces kojim se tijelo hladi i regulira svoju temperaturu. Znoj je voda koja sadrži soli i elektrolite. Isparava iz tijela, posebno kad smo fizički aktivni ili kad je visoka temperatura zraka, i kao takva izlazi na površinu kože, veže na sebe toplinu i tako hladi tijelo. Razlikuju se dvije osnovne vrste znojnih žlijezda: merokrine (ekrine) i apokrine (mirisne) kojih u tijelu ima između 3 i 5 milijuna.

Ekrine žlijezde nalaze se na dlanovima i donjem dijelu stopala. Apoikrine žlijezde smještene su ispod pazuha i oko genitalija, a odgovorne su za neugodne mirise koji se javljaju prilikom znojenja.

Normalna količina znoja kreće se od 0,1 do 1 litre. U ekstremnim slučajevima ljudsko tijelo može izlučiti i više od 2 litre znoja u jednom satu, stoga je iznimno važno naglasiti koliko je bitno nadomjestiti količinu izgubljene vode pijenjem tekućine.

Apokrine žlijezde prilikom znojenja izlučuju bjelančevine i ugljikohidrate, koji miješanjem s bakterijama na koži stvaraju neugodan miris. Neugodan miris može biti povezan s hranom i pićima koji se konzumiraju te stresom i hormonskom neravnotežom.

Koji dezodorans odabrati?

Prema stručnim definicijama, dezodorans je pripravak čija je osnovna funkcija ograničiti i spriječiti razvoj bakterija, plijesni i kvasaca koji uzrokuju neugodan miris tijela. Da bi se to postiglo, u dezodoransu se nalaze antimikrobni, ali i parfemski te drugi sastojci koji će kožu dodatno namirisati.

Danas je poznato vrlo mnogo pripravaka protiv znojenja koje nazivamo dezodoransima jer nam je tako lakše objasniti na što mislimo, no uobičajena osnovna podjela te preparate dijeli na:

  • Dezodorans može biti u obliku kreme, u krutom (pločica) i tekućem obliku (roll on) te kao aerosol (sprej) varijanta. Svima im je zajednička karakteristika da sprečavaju nastanak bakterija i virusa koji uzrokuju neugodan miris.
  • Antiperspirant sadrži dodatke koji prvenstveno zaustavljaju znojenje, ali ne sprečavaju nastanak bakterija, virusa i plijesni.
  • Sprej za tijelo ili toaletna voda s manjom dozom alkohola sprečava nastanak bakterija, ali prvenstveno parfimira kožu.
  • Puderi sprečavaju znojenje ili smanjuju njegov učinak tako što upijaju znoj i često imaju parfemsku notu, pogotovo puderi za stopala.
  • Kristalni kamen od prirodne mineralne soli isušuje kožu i sprečava nastanak bakterija. Ne sadrži nikakav miris pa ga često koriste alergičari.

Važno je znati

Budući da je u prirodnim dezodoransima koncentracija eteričnih ulja prilično visoka, preporučuje se prije upotrebe testirati parfem ili dezodorans na koži podlaktice. Ako se nakon 24 sata ne manifestiraju nikakve nuspojave, to je znak da je preparat siguran za uporabu.

Ako se puno znojite, za vas je najbolji odabir klasični dezodorans u kremi ili stiku, a ako je vaša koža jako osjetljiva, možda je nabolje da koristite kristalni kamen. Kad poželite dezodoransu dodati i malo svježiju notu, ne previše tešku, ali ipak mirisnu, tada je najbolje klasični dezodorans kombinirati s toaletnom vodom.

Recepti:

Dezodorans sa sodom bikarbonom

Vrlo jak dezodorans u stiku ili pločici

Kruti dezodorans u stiku ili pločici

Dva recepta za toaletne vode

Dezodorirajući puder za stopala

Dezodorans za osjetljivu kožu