"Spomenuti CO2 ekstrakti iznimno su ekološki prikladni jer se dobivaju pomoću već postojećeg ugljičnog dioksida, dakle ne nastaje nikakav višak. Posebnim laboratorijskim postupkom CO2 se 'provuče' kroz biljni materijal – moglo bi se reći da izvuče dušu iz biljke kako bi se lakše iskoristile njezine blagodati – a potom se jednostavno vraća u zrak bez nusprodukata štetnih po okoliš. U izradi prirodne kozmetike često se koristi CO2 ekstrakt ružmarina kao antioksidans, kako za kožu, tako i za sam proizvod, štiteći ga da se ne užegne.

Većina CO2 ekstrakata su tekući, a neki su kruti, poput CO2 ekstrakta nevena koji je nalik smoli. CO2 ekstrakti često snažnije djeluju od drugih ekstrakata iste biljke. Primjerice, CO2 ekstrakt nevena pokazuje izraženije protuupalno djelovanje od macerata nevena, premda je i sam macerat izvrstan", kaže Herenda.

Pročitajte i intervju s ovim svestranim stručnjakom na sljedećoj poveznici