Dobrobiti crnog čaja

Crni čaj ima visoku razinu tanina. Ovi polifenolski antioksidansi ne pomažu samo u neutraliziranju slobodnih radikala, nego mogu i pojačati boju tamne kose, piše portal greatist

Rezultati tamnjenja kose sa čajem su privremeni. Također ne funkcionira dobro kod ljudi sa svjetlijim nijansama kose poput crvene, svijetlosmeđe, plave ili bijele. Ako stvarno želite potpuno tamnu kosu, bolje vam je koristiti kupovnu boju za kosu.

Rast kose

Ispiranja crnim čajem mogla bi vam pomoći da dobijete kosu poput Matovilke. Smatra se da visoki sadržaj kofeina potiče zdravo vlasište i kosu, jer može stimulirati folikule dlake.

Hormoni također mogu igrati ulogu. Neka istraživanja pokazuju da kofein u crnom čaju može blokirati dihidrotestosteron (DHT), hormon koji može skratiti ciklus rasta kose, čineći nove dlake kraćim i tanjim.

Smanjuje opadanje kose

Istraživanje iz 2014. pokazalo je da bi topikalna primjena testosterona i kofeina mogla pojačati proizvodnju keratina (proteina u kosi, koži i noktima). Tako bi kofein u crnom čaju mogao pomoći u sprečavanju ispadanja kose. Ali nema dovoljno istraživanja koja bi dokazala tu tvrdnju.

Mnogo je mogućih uzroka gubitka kose, uključujući genetiku, stres, hormone i pothranjenost. Vaš dermatolog može vam pomoći da otkrijete razlog gubitka kose.

Sjajna kosa

Sjaj nastaje kad se svjetlost odbije od hidratizirane, zdrave kose. Budući da crni čaj može podržati zdravu kosu, mogao bi vam dati jači sjaj.

Ako imate vrstu kose koja slabo upija vlagu (poznata kao kosa niske poroznosti), crni čaj možda će je dodatno isušiti.

Kako napraviti čaj za ispiranje kose?

Ne postoje zadane smjernice koliko često možete ispirati kosu crnim čajem, ali jednom tjedno trebalo bi biti dovoljno. Sve više od toga moglo bi vam isušiti kosu.

  • Zakuhajte 2 šalice vode.
  • Stavite 4 vrećice crnog čaja u vodu da odstoje najmanje 1 sat.
  • Čaj ulijte u čistu bocu s raspršivačem.
  • Operite kosu šamponom.
  • Razdijelite mokru kosu na više dijelova.
  • Raspršite veću količinu čaja na vlasište i umasirajte ga.
  • Kosu prekrijete kapom za tuširanje do 60 minuta.
  • Isperite kosu mlakom vodom.
  • Upotrijebite regenerator za dubinsko vlaženje kose.

Upozorenje: Zaštitite odjeću od čaja koji će se cijediti s kose.

Možete li ostaviti crni čaj u kosi bez ispiranje?

Ne ostavljajte čaj na kosi dulje od jednog sata i svakako nakon ispiranja nahranite kosu regeneratorom koji dubinski hidratizira.

Možete li koristiti crni čaj za bijelu ili plavu kosu?

Možete koristiti crni čaj za ispiranje ako imate plavu ili bijelu kosu. Vaša će kosa dobiti sjaj, ali ako je želite potamniti imajte na umu da se boja crnog čaja ne stapa dobro za vlasima svijetle kose, pa ne biste trebali primijetiti veliku razliku u boji.

Ako imate sijedu kosu, ispiranje crnim čajem moglo bi dodati malo boje vašim srebrnim pramenovima. Samo imajte na umu da će rezultati biti kratkotrajni i ne baš uočljivi.

Nuspojave crnog čaja na kosi

Tretmani kose s crnim čajem obično se smatraju sigurnim. No, imajte na umu nekoliko stvari.

Trebali biste napraviti test na koži kako biste izbjegli kožnu reakciju (posebno ako imate osjetljivu kožu). Samo stavite malu količinu čaja na unutarnji dio nadlaktice i pričekajte 24 sata. Ako ne primijetite promjenu boje kože, iritaciju ili osip, možete slobodno ispirati kosu crnim čajem.

Zaključak

Crni čaj može se pohvaliti brojnim blagodatima za vašu kosu. Visoka je razina antioksidansa, a kofein može poboljšati sjaj, povećati rast i privremeno potamniti boju kose. Potrebno je napomenuti kako nije provedeno dovoljno istraživanja koja bi dokazala dodatne pogodnosti crnog čaja.