Eterično ulje ružmarina, poznate sredozemne grmolike biljke opojnog mirisa, oduvijek se koristilo za kuhanje, čišćenje, zdravlje, ljepotu kao i u mnoge druge svrhe. No posljednjih godina, pojavile su se tvrdnje da bi ulje moglo pomoći i protiv gubitka kose – s obzirom na njegova protuupalna svojstva, ali i druge zdravstvene prednosti koje posjeduje poput poticanja rasta živaca te poboljšanja cirkulacije.

Doista, pokazalo se da ulje ružmarina učinkovito sprječava da folikuli dlake ostanu bez opskrbe krvlju, čime se onemogućava njihovo odumiranje - koje rezultira konačnim gubitkom kose. Osim stimuliranja rasta kose, ulje se može koristiti i za sprječavanje preranih sijedih te prhuti, kao što pomaže i kod suhe kože ili svraba vlasišta, piše Healthline.

U nastavku donosimo vam nekoliko prijedloga kako da kombinirate ulje ružmarina s ostalim sredstvima za njegu kose. Za početak, isprobajte bilo koji od ovih tretmana jedan do dva puta tjedno. Kad se naviknete na ružmarinovo ulje, po želji možete ga koristiti i češće.

1. Umasirajte ga izravno u vlasište

Uzmite oko 5 kapi eteričnog ulja ružmarina i ravnomjerno ga umasirajte u vlasište nakon kupanja ili tuširanja. Pomiješajte ga s osnovnim uljem (kao što je ulje jojobe ili kokosovo ulje). Ispiranje ulja nije obavezno - ako ćete ispirati, ostavite ulje na tjemenu barem 5 do 10 minuta prije ispiranja.

2. Umiješajte ga u svoj šampon

To se također može odnositi na regeneratore, losione ili kreme. Igrajte na sigurno i nemojte dodavati previše. Najviše do pet kapi. Nakon toga koristite proizvod kao i obično. Također možete umiješati u dlanu 2 do 3 kapi ulja tijekom nanošenja svakodnevnih proizvoda za kosu.

3. Dodajte ga u svoj domaći šampon

Danas na internetu možete pronaći mnogo recepata za domaći šampon. Tu možete po izboru i dodati razna eterična ulja. Najpopularnija je mješavina sode bikarbone i kokosovog ulja s eteričnim uljima kao zasebnim dodatkom kojeg dodajete po potrebi – bila ona zdravstvena ili estetska.

Prije nego što počnete koristiti eterično ulje ružmarina, bilo bi dobro da znate i ovo:

Pazite da ne dođe u kontakt s vašim očima, a ako dođe, brzo isperite oči hladnom vodom.
Nemojte nanijeti previše ružmarina na kožu jer vam u tom slučaju može proizvesti iritaciju – ne predstavlja opasnost za zdravlje, već samo može biti neugodno. Budite oprezni pri korištenju eteričnog ulja ružmarina tijekom trudnoće i dojenja – nema dovoljno podataka o sigurnosti njegove primjene.