Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAPRAVITE SVOJ, PRIRODNI PARFEM OD TRI SASTOJKA: Osim što će mirisati, djelovat će i terapeutski

Autor Sensa

Otkrijte kako da napravite parfem s eteričnim uljima koji će pored mirisa imati i terapijsku učinak.

 kako napraviti parfem Izvor: ali-muhamad-xnp82jdHGqU-unsplash

Ljubitelji parfema imaju svoje zahtjeve pri odabiru najboljeg, bilo da ga kupuju dragoj osobi za poklon ili samo žele mirisati od jutra do mraka.

Dakle, prva stavka je da ostaje dugo na koži i ne smanjuje intenzitet tijekom dana. Druga stavka podrazumijeva razumnu cijenu, ali luksuzan miris i note koje odgovaraju godišnjem dobu u tom trenutku.

Bez obzira na to jeste li ljubitelji isključivo prirodnih i organskih sastojaka ili jednostavno želite učiniti nešto lijepo za sebe, izrada parfema pomoću eteričnih ulja definitivno zvuči zabavno.

Što su eterična (esencijalna) ulja?

Jeste li znali da oko 20 posto ukupne količine parfema čine eterična ulja i da se za svaki parfem koristi između 3 i 5 vrsta, zato što tada ulja djeluju u sinergiji?

Nanosi se isto kao i parfem, nekoliko kapljica na zglobove i iza uha. Ipak, zbog direktnog nanošenja na kožu, imat ćete bolju kontrolu nad njegovim širenjem. Upute koje ćemo podijeliti s vama nisu jednostavne, ali rezultat će vam dati autentičnu notu koju ste napravili za sebe.

Prvi korak

Osnovno pravilo kreiranja parfema odnosi se na slaganje pojedinačnih nota. Postoje osnovne ili donje, srednje i gornje note parfema koje se postavljaju točno definiranim redosljedom, od vrha k bazi, odnosno od onih laganih do teških, senzualnih i toplih.

Gornja nota je aroma koju osjetimo u prvom mahu, ali ne traje dugo. Najčešće su u pitanju citrusne arome, ali se mogu koristiti i arome bilja čiji mirisi nisu dramatični.

Srednje note parfema su dugotrajnije, pa mogu biti dominantne i do nekoliko sati. Čine ih uglavnom mirisi cvijeća, voća i začina. One se postepeno stapaju s osnovnim notama, odnosno bazom parfema.

Osnovnu, donju ili baznu notu parfema čine jaki mirisi poput arome različitog drveća, vanilije, mošusa i jantara. One isparavaju sporo, pa ih možemo osjetiti satima nakon što nanesemo parfem.

 eterična ulja Izvor: christin-hume-0MoF-Fe0w0A-unsplash

Što je sve potrebno za pripremu?

Prije nego što krenete u proces miješanja, odaberite 3-5 eteričnih ulja uzimajući u obzir pravila o slaganju mirisnih nota. Dobro razmislite volite li miris ruže, ili vam se dopadaju tople, zemljane arome poput sandalovine? Ne morate se žuriti. Dozvolite si da osjetite različite mirise i naučite ih prepoznati. Poslije nekoliko dana, bit će vam kristalno jasno koji vam mirisi vam najviše odgovaraju, a koji su vam odbojni.

Kako izgleda proces?

Nabavite trake za testiranje parfema i na svaku stavite nekoliko kapi eteričnog ulja. Kada pomirišete svaku traku zaključit ćete koje se note međusobno slažu, a usput ćete utvrditi i koji miris dominira. Eksperimentirajte i kombinirajte ulja dok ne dobijete odgovarajući odnos ulja i aromu koju želite. Kada završite s ovom fazom, napravite pauzu. Nakon toga zatvorite oči, udahnite dobijeni miris i opustite se. Zatim se zapitajte: Kakve osjećaje taj miris izaziva i budi li u vama određene uspomene? Kakve tjelesne senzacije osjećate? Ukoliko vam se sviđa aroma koju ste dobili kombinacijom ulja, pomiješajte ostatak u istom omjeru kao u drugom koraku, i napokon ćete dobiti koncentrat svog prirodnog parfema.

Finalni rezultat

Na kraju u dobiveni koncentrat od eteričnih ulja, ubacite dvije zličice etanola. Zatim, prespite dobivenu mješavinu u staklenu bočicu po vašem izboru i protresite. Nakon toga, dodajte 60 ml destilirane vode pa sve dobro protresite. Testirajte mješavinu prskanjem u zrak prema gore pa prođite kroz miris. Ukoliko želite jaču aromu, dodajte još 5 kapi koncentrata.

Najnovije