Dobra probava ključna za zdravlje
Hrana je naš lijek, jedna je od osnovnih premisa na kojoj se zasniva jedinstveni ajurvedski pogled na zdravlje, a potom i na ljepotu. Zapravo, nijedan sustav liječenja nema tako cjelovit pristup koji u prehrani vidi temelj našeg duhovnog i tjelesnog zdravlja. U ajurvedskoj kuhinji važna je umješnost spajanja namirnica, šest temeljnih okusa (slatko, kiselo, slano, ljuto, gorko, trpko) i začina koji svojim učincima hlađenja i grijanja te probavnim i postprobavnim funkcijama izravno utječu na organizam.
Prema ajurvedi, dobra probava, započeta u ustima, ključna je za zdravlje. Stoga, konzumiranje zamrznutih namirnica, ostataka hrane ili konzervirane hrane nije poželjno jer takva hrana ne sadrži vitalnost i nema visoku prehrambenu vrijednost, što će se u konačnici odraziti na zdravlje, a kada govorimo o ljepoti, i na izgled, u prvom redu na našu kožu.
Navedene namirnice teško su probavljive i utječu na pojavu ame, toksina u tijelu, što pridonosi zatvaranju pora i unutarnjih kanala koji prenose hranjive tvari i vlažnost u dublje slojeve kože. Tako su prijevremeno starenje kože, pojava bora, sivilo kože i koža bez sjaja zapravo vanjske manifestacije ame koja se dodatno može očitati i u obliku naslaga na jeziku i zubima.
1. Ne zaboravite vodu:
Voda je jedan od pet velikih elemenata (eter, zrak, vatra, voda, zemlja) od kojih je, prema ajurvedskom poimanju, nastalo sve što postoji, pa tako i čovjek. Sve tekućine u našemu tijelu sastavljene su od vode. Česta žeđ, susprezanje, odnosno nezadovoljavanje prirodne potrebe za pijenjem, s vremenom će dovesti do poremećaja u našemu tijelu i do bolesti. Osnovni savjet koji trebate upamtiti jest da redovito pijete vodu jer ona hidratizira naše tijelo, daje vlažnost i životnu snagu koži.
2. Voće za gipkost kože:
Jedite obilje slatkih i sočnih sezonskih plodova, uključujući i kuhane jabuke ili kruške za doručak, kako bi se poboljšala gipkost kože. Sirovo voće uvijek jedite samostalno, a ne kao dio obroka.
3. U jelovnik unesite žitarice:
U prehranu uvrstite raznovrsne cjelovite žitarice jer one hrane vašu kožu opskrbljujući je različitim mineralima. Preporučene žitarice su basmati riža, kus-kus, proso, ječam, amarant, raž...
4. Povrće bogato vlaknima i vitaminima:
U prehranu uvrstite sezonsko povrće. Neka vam obroci budu bogati lisnatim povrćem koje svojim hranjivim tvarima, poput željeza i kalcija, pomaže hraniti krv i sva tkiva.
5. U prehranu uvrstite začine:
Đumbir, kurkuma, korijandar, koromač... otvorit će kanale u tijelu i poticati izlučivanje toksina putem kože, urinarnog trakta, jetara i debelog crijeva.