Kad uđete u njezinu kliniku, čim pogleda vaše lice, zna što ste večer prije konzumirali. Riječ je o Nigmi Talib, poznatoj kanadskoj naturopatskoj liječnici s londonskom adresom, koja je potkraj prošle godine izdala knjigu Reverse The Signs Of Ageing. Dr. Talib poznata je po svojoj metodi utvrđivanja stari li naša koža ubrzano zato što jedemo previše šećera, mliječnih proizvoda i glutena ili pak zato što prečesto uživamo u alkoholu. Ovisno o navedenim sastojcima, na koje je naš organizam vrlo često osjetljiv, dr. Talib definirala je „vinsko“, „glutensko“, „mliječno“ i „lice šećera“.

Mliječno lice

Tipični simptomi: natečeni kapci, vrećasti i tamni podočnjaci, sitne bijele bubuljice ili akne po cijelom licu, posebno oko brade

Ako vam je poznat jedan ili više navedenih simptoma, to može biti znak da vaše tijelo teže probavlja mlijeko i mliječne proizvode, a krivac za intoleranciju najvjerojatnije je laktoza.

Nepodnošenje mliječnih proizvoda može se razviti i u odrasloj dobi jer se tijekom života smanjuje broj enzima koji pomažu pri razgradnji laktoze. Osim na koži, može se očitovati i podrigivanjem ili blagom mučninom nakon konzumiranja mlijeka ili mliječnih proizvoda. Oni, uz laktozu, mogu sadržavati hormone i kemijske tvari, među kojima velik dio čine antibiotici, antifungici, hormoni rasta i sl. Takve tvari mogu poremetiti balans hormona (posebno estrogena i progesterona) uzrokujući povećanu proizvodnju sebuma i začepljenje pora odumrlim stanicama te time pospješiti razvoj bakterija i nastanak akni.

Najkritičnije je područje oko brade jer je, prema mapi lica iz kineske medicine, povezano s reproduktivnim organima. Sumnjate li na to da ne podnosite laktozu, dr. Talib preporučuje da tri tjedna ne konzumirate mlijeko i mliječne proizvode.

Za to vrijeme navečer uzimajte ulje noćurka zbog njegova snažnog protuupalnog djelovanja te obogatite jelovnik namirnicama bogatim vitaminima A i E, koji su dobri za obnovu kože i crijeva.

Znakovi na koži koji otkrivaju da jedete previše šećera

Znakovi na koži koji ptkrivaju da ste osjetljivi na gluten