Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Akupunktura: Iscijelite se na tri razine – tjelesnoj, emocionalnoj i duhovnoj

Upoznajte Suzanu Jelovečki, akupunkturisticu koja je učila od majstora kineske medicine 88. generacije slijeda daoističkih svećenika i tretira čak 62 energetska meridijana

 žena akupunktura Izvor: Profimedia/Shutterstock

Posebna praktikantica akupunkture

O tradicionalnoj kineskoj metodi liječenja, akupunkturi, često smo pisali na našem portalu, u kontekstu ljepote, mršavljenja, energiziranja ili pak pomoći kućnim ljubimcima. Na području zdravlja ona je odavno afirmirana na zapadu, pa i u nas, a neke poliklinike je nude kao komplementarnu metodu u okviru tradicionalne medicine.

Mnogo je ljudi koji mogu posvjedočiti kako im je upravo tretman iglicama pomogao da se riješe raznih alergija, kojih se nisu mogli riješiti tradicionalnim putem, a slično je i s bolestima sinusa, migrenama... Ukratko, radi se o tretmanu vrlo tankim sterilnim iglama kojima se stimuliraju određene točke na tijelu, a u svrhu balansiranja životne energije, tzv. qija. Drevni kineski liječnici smatrali su kako je svaka bolest posljedica disbalansa ove energije.

Od jeseni 2016. naša je akupunkturna scena bogatija za jednu zaista posebnu praktikanticu akupunkture, Suzanu Jelovečki. Dovoljno je reći kako se radi o osobi s desetogodišnjim iskustvom rada s nekoliko tisuća klijenata, osobom koja iglicama tretira čak 62 meridijana, za razliku od većine praktikanata u svijetu i u nas koji rabe samo 12 osnovnih meridijana (uz eventualno dodatnih osam), i na kraju, ne manje važno, osobom koja je učila od dr. Jeffrey Yuena, majstora kineske medicine 88. generacije slijeda daoističkih svećenika (od perioda dinastije Tang nadalje).

Kako pomoći Zoyi

Suzanu, koja je u Zagrebu završila Klasičnu gimnaziju, a potom studij kroatistike, život je prije 18 godina odveo u SAD. Ondje se suočila s uzastopnim bronhitisima svoje tada dvogodišnje kćeri, a tretmani konvencionalne medicine nisu adekvatno djelovali. Kao svaka predana majka, počela se sama educirati, čitati i tražiti rješenje kako da pomogne svojoj Zoyi.

Tko traži taj i nađe, pa se tako jednoga dana, u New Yorku, dogodio sudbonosni susret s jednom od najpoznatijih njujorških holističkih terapeutkinja koja je radila i akupunkturu. Pomogla je njezinoj kćeri vrlo učinkovito, a kako su se tijekom tog procesa bolje upoznale, uvidjela je do koje se mjere Suzana sama educirala te joj je ponudila administrativni posao u svojoj klinici u Brooklynu.

Nakon par mjeseci Suzanina kći je posve ozdravila i predastmatično stanje s čestim upalama pluća nije se nikada više ponovilo. Bio je to uvjerljiv dokaz o učinkovitosti ovoga tretmana kojem se i sama Suzana podvrgnula u svrhu liječenja migrene te vrlo nezgodnog oblika trigeminalne neuralgije. Sve ovo ju je uvjerilo da je akupunktura njezin put i životni poziv.

Golemo znanje i iskustvo

Upisala je četverogodišnji magistarski studij akupunkture u državi New York, čiji je programski dekan bio cijenjeni dr. Jeffrey Yuen, a u okviru toga studija odradila je više od 800 sati školovanja u području pretkliničke i kliničke medicine, 1200 sati edukacije iz teoretskog dijela kineske medicine, te 600 sati kliničke prakse pod nadzorom. Završivši magistarski studij, otvorila je privatnu praksu i paralelno s time se nastavila školovati pa je tako danas diplomant akupunkture na saveznom nivou (u SAD), a uz akupunkturu licencirana je i za obavljanje djelatnosti fitoterapije, Tui Na masaže, akupresure i aromaterapije.

Danas je iza Suzane desetak godina samostalnog rada s klijentima u okvirima vlastite privatne prakse. U ljeto 2016. doselila se u rodni Zagreb gdje je otvorila vlastiti terapeutski centar Akupunktura Zagreb s prekrasnim sloganom: U vezi s prirodom. (www.akupunkturazagreb.com).

Tu smo se prvi put susrele, početkom prosinca i prekrasnog adventa u Zagrebu koji je kao nuspojavu imao goleme prometne gužve, zbog čega sam obilno zakasnila na dogovoren intervju. Suzana se pokazala vrlo strpljivom, izrazito srdačnom osobom, prepunom informacija, znanja i želje da objasni sve aspekte svoga rada.

Najnovije