Sastojci puni energije koje možete uključiti u svoju prehranu

Imajući na umu mogućnost lošeg sna, brojni ljudi oslanjaju se na kofein kako bi izgurali dan. Možda još i važnija od jutarnje šalice je, međutim, popodnevna doza kave. Već vam je poznato – kako se približava 15 sati, ostajete bez energije i motivacije.

Kako bi se vratila u pogon bez točenja treće (ili četvrte) šalice kave, integracijska neurologica dr. Ilene Ruhoy fokusira se na jedenje “hrane zasnovane na biljkama koja sadrži veliku količinu sastojaka koji poboljšavaju proizvodnju energije u stanicama“.

Biljni sastojci su kemikalije od kojih se sastoje biljke, od kojih mnogi pružaju važne učinke na tijelo (npr. dodatnu energiju). Dakle, koji su to energijom bogati sastojci dr. Ruhoy i koja vam hrana omogućuje da ih konzumirate u izobilju?

Likopen

Karotenoid koji daje voću i povrću žarku crveno-narančastu boju, likopen također posjeduje antioksidacijska svojstva.

Izvori: mrkva, lubenica, rajčica, grejp.

Florizin

Florizin je polifenol, a neke studije dovode do zaključka da može biti koristan u regulaciji razine šećera u krvi.

Izvori: crvena jabuka.

Betain

Betain je prirodna tvar koja posjeduje protuupalna svojstva te promiče kvalitetnu funkciju jetre.

Izvori: bobice goji, cikla, špinat.

Katehini

Skupina antioksidacijskih polifenola s protuupalnim i proimunosnim  svojstvima.

Izvori: zeleno grožđe, zeleni čaj, kivi, kaki.

Hesperidin

Hesperidin, bioflavonoid koji se nalazi u voću, snižava krvni tlak i potpomaže funkciju srca i mozga.

Izvori: citrusi poput limete, limuna i naranče.

Citrulin

Citrulin je aminokiselina koja pomaže sniziti krvni tlak kod osoba s hipertenzijom te poboljšava sportsku izvedbu.

Izvori: lubenica (uključujući koru).

Rutin

Još jedan snažni antioksidans. Studije pokazuju da rutin može zaštititi od neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti i demencije, djelujući na slobodne radikale i oksidacijski stres.

Izvori: jabuka, kopriva, heljda, marelica, trešnja, šljiva.

Izvor: mindbodygreen.com