Sastojci:
- 6 jaja
- 1 konzerva/staklenka ukiseljene tekućine od cikle i nekoliko kriški cikle
- ½ šalica jabučnog octa
- 2 žlice smeđeg šećera
- ½ žlice zrna ružičastog papra
- ½ žličice soli
- voda (nije obavezno) neki ljudi vole razrijediti kiselost octa vodom (1/4 do 1/2 šalice)
Postupak pripreme:
- Prvo skuhajte i ogulite jaja. Neka jaja budu tvrdo kuhana. Međutim, možete ih skuhati i tako da žumanjak ostane mekši.
Što duže držite jaja u tekućini za kiseljenje, to će boja dublje prodirati u jaja. Ponekad čak uspijeva doći do žumanjka. Boja može varirati od blijedo ružičastih ukiseljenih jaja do jaja koja su crveno-ljubičaste boje.
- Preostali sok ukiseljene cikle (nakon što se jaja pojedu) možete koristiti i za kiseljenje nove ture jaja. Samo ih ostavite u otopini dan ili dva i postat će ljupke ružičaste boje.
Bilješke:
Ukupno vrijeme pripreme ne uključuje vrijeme bojanja (mariniranja) jaja. Najbolje je da ih ostavite u hladnjaku najmanje 12 sati prije nego što ćete uživati u njima.
Slobodno eksperimentirajte s različitim začinima za kiseljenje, poput dodavanja kardamoma, zvjezdanog anisa, kima, čilija, kimchija, sjemenki gorušice i slično.
Za pikantnu verziju, slobodno dodajte jalapeno ili dva u tekućinu za kiseljenje, ali uklonite sjemenke.
Možete upotrijebiti ciklu iz konzerve ili je skuhati sami, a zatim upotrijebiti sok od kuhane cikle.
Trik za kraj: Najjednostavniji od svih "trikova" je samo kupiti staklenke/konzerve ukiseljene cikle, a zatim u salamuru od nje stavite kuhana jaja i dopustiti im da odstoje nekoliko dana bez dodatnog octa ili aroma.
Izvor: alphafoodie.com