Kuha se ovako (osnovni recept): stavite u posudu kvinoju i vodu u omjeru 1:1,5, posolite i kuhajte dok voda ne ispari.
- 3/4 šalice kvinoje, skuhane po osnovnom receptu
- mrkva
- 400 g skuhanog i procijeđenog bijelog graha (može i iz konzerve)
- 2-3 mlada luka
- jaje (veganska verzija: 1/4 šalice izgnječenog tofua)
- pola šalice krušnih mrvica
- po žličica kima i soli
U blenderu grubo isjeckajte mrkvu. Dodajte grah, krupno izrezan mladi luk, jaje (ili 1/4 šalice tofua), kvinoju, krušne mrvice i začine. Kratko usitnite u blenderu dok ne dobijete smjesu s krupnijim komadima povrća, koja ne smije biti fino usitnjena kao pašteta. Napravite pljeskavice, male ili veće, po želji. Uvaljajte pljeskavice u malo kukuruznog brašna i stavite ih u hladnjak na 15 minuta. Zagrijte malo maslinovog ulja, ali da ne bude previše vruće. Pržite oko pet minuta sa svake strane.