Med može dodati slatku, jedinstvenu aromu čaju, jogurtu ili zobenoj kaši, a uz to pruža i impresivne zdravstvene koristi jer sadrži vrijedne spojeve.

Prema brojnim istraživanjima, visokokvalitetni med ima protuupalna, antioksidativna i antimikrobna svojstva. Zato se kombinacija vode i meda – osobito uz dodatak svježeg limunovog soka, kurkume ili cimeta – preporučuje za smirivanje probavnih tegoba, upale grla i još mnogo toga.

Što je sirovi med i zašto je poseban?

Med je slatka, viskozna tvar koju proizvode pčele skupljajući nektar iz cvijeća bogat hranjivim tvarima. Sirovi med se vadi iz saća u košnici bez pasterizacije i zagrijavanja, što znači da enzimi i pelud ostaju netaknuti. Osim toga, često sadrži i pčelinji pelud te propolis, koji su korisni za opće zdravlje.

Sirovi med sadrži čak 22 aminokiseline, 27 minerala i nevjerojatnih 5.000 enzima. Među mineralima su željezo, cink, kalij, kalcij, fosfor, magnezij i selen. Također osigurava vitamine B6, tiamin, riboflavin, pantotensku kiselinu i niacin.

Zdravstvene prednosti medene vode

Medena voda može pomoći u regulaciji tjelesne težine, osobito ako zamijeni slatka pića poput gaziranih sokova i energetskih napitaka. Dok čaša medene vode sadrži oko 25 do 50 kalorija i 6 do 12 grama šećera, limenka gaziranog soka često sadrži više od 30 grama šećera i preko 100 kalorija.

Iako je koristan u kontroli težine, med također pruža energiju zahvaljujući prirodnim šećerima i ugljikohidratima. Neka istraživanja pokazuju da med može poboljšati oporavak mišića nakon vježbanja i potaknuti izgradnju kostiju.

1. Podrška probavi

Kombinacija meda i vode pomaže u poboljšanju probave te može ublažiti zatvor i simptome refluksa kiseline.

2. Bolji san

Med potiče lučenje serotonina, neurotransmitera koji djeluje smirujuće i može pridonijeti boljem snu. Dodate li mu đumbir, može smanjiti nadutost i osjećaj mučnine.

3. Jačanje imuniteta

Gotovo da nema boljeg prirodnog saveznika za otpornost organizma. Med i voda jačaju imunološki sustav te pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa. Osim toga, med sadrži enzime i spojeve koji pomažu tijelu da se lakše prilagodi alergenima, uključujući pelud.

Dodavanjem cimeta u medenu vodu, napitak može dodatno pomoći u borbi protiv alergija jer cimet sadrži polifenole i druge antioksidanse. Također ima protuupalna, antidijabetička, antimikrobna i antikancerogena svojstva te pomaže u snižavanju razine masnoća u krvi.

Kako pripremiti medenu vodu?

Mnogi ljudi piju medenu vodu ujutro na prazan želudac kako bi potaknuli rad probavnog sustava. Također, kombinacija vode, meda, cimeta, kurkume i mlijeka (poznata kao „Mjesečevo mlijeko“) može biti odličan napitak prije spavanja jer pomaže u opuštanju i lakšem uspavljivanju.

  • Savjet: Nemojte koristiti kipuću vodu jer može uništiti hranjive tvari u medu.
  • Dodaci: Osim cimeta, limunovog soka i đumbira, u medenu vodu možete dodati i kurkumu, kajenski papar ili jabučni ocat

Iako je med izuzetno zdrav, evo tko bi ga ipak trebao izbjegavati:

  • Med je siguran za unutarnju i vanjsku upotrebu, ali neki ljudi mogu imati alergijske reakcije. Ako nakon konzumacije osjetite iritaciju kože, bol u želucu, pojačano znojenje, proljev ili mučninu, prestanite ga koristiti.
  • Bebama mlađim od godinu dana ne smije se davati med zbog rizika od botulizma.
  • Ako koristite med kao dio svakodnevne prehrane, a uzimate lijekove, posavjetujte se s liječnikom o mogućim interakcijama.

Izvor: Sensa.mondo.rs