Ova hranjiva žitarica snižava šećer, a korisna je za zdravlje srca: Stručnjaci kažu da pomaže čak i u mršavljenju

Cjelovite žitarice važan su segment uravnotežene prehrane, a jedna od njih posebno je korisna za cjelokupno zdravlje zbog brojnih nutrijenata kojima obiluje

Monika Borys / Unsplash

Redovita konzumacija cjelovitih žitarica bogatih vlaknima povezana je s brojnim zdravstvenim prednostima, uključujući prevenciju bolesti i poboljšanje probave. Brojni nutricionisti posebno naglašavaju prednosti koje bulgur donosi za našu kompletnu zdravstvenu sliku, navodi Healthline.

Bulgur je cjelovita žitarica dobivena od grubo mljevene pšenice, a bogata je vitaminima, mineralima i vlaknima. Konzumacija bulgura u svakodnevnoj prehrani može poboljšati kontrolu šećera u krvi, zdravlje srca i potaknuti probavu.

Evo zašto je sve dobro jesti bulgur što češće.

1. Poboljšava regulirati razinu šećera u krvi

Bulgur obiluje brojnim nutrijentima, a posebno je važno njegovo bogatstvo vlaknima. Naime, vlakna usporavaju apsorpciju glukoze u krv i tako stabiliziraju razinu šećera u krvi.

2. Pomaže zdravlju srca i krvnih žila

Poznato je kako je svakodnevna konzumacija cjelovitih žitarica od velikog značaja za cjelokupnu zdravstvenu sliku. Različita istraživanja novijih datuma dokazuju kako bulgur i slične žitarice pomažu u smanjenju rizika od moždanog udara, bolesti srca i krvnih žila

3. Potiče pravilnu probavu

Bulgur sadrži razne vitamine i minerale, kao i dobru količinu proteina i vlakana. Zapravo, jedna šalica (91 gram) osigurava gotovo 30 % dnevne potrebe za vlaknima, što posebno pozitivno utječe na probavu.

4. Utječe na gubitak kilograma

Bulgur je cjelovita žitarica koja obiluje manganom, magnezijem i željezom, a ima manje kalorija u usporedbi sa sličnim cjelovitim žitaricama, poput smeđe riže ili kvinoje.

5. Jednostavan je za pripremu

Dostupan je u različitim sortama, a potrebno mu je oko 5–20 minuta kuhanja, ovisno o vrsti i načinu pripreme. Bulgur je prethodno polukuhan, tako da mu ne treba dugo za pripremu. Što je zrno krupnije, to je potrebno više vremena za kuhanje.