Kruške su slatki plodovi koji obiluju hranjivim tvarima i brojnim korisnim biljnim spojevima. Između ostaloga, mogu pomoći u poticanju mršavljenja i zaštiti od određenih kroničnih stanja, navodi Healthline.
Ovo je 9 razloga zašto treba uživati u ovoj jesenskoj poslastici.
1. Izuzetna hranjiva vrijednost
Postoje različite sorte krušaka. Najpoznatije su Bartlett, Bosc i D’Anjou, ali širom svijeta postoji više od 100 vrsta. Srednje velika kruška pruža sljedeće hranjive tvari:
- Kalorije: 101
- Proteini: 1 g
- Ugljikohidrati: 27 g
- Vlakna: 6 g
- Vitamin C: 9% preporučene dnevne vrijednosti
- Vitamin K: 7% preporučene dnevne vrijednosti
- Kalij: 4% preporučene dnevne vrijednosti
- Bakar: 16% preporučene dnevne vrijednosti
Ova količina također sadrži manje količine folata, provitamina A i niacina, važnih za funkciju stanica, proizvodnju energije i zdravlje kože. Kruške su bogate bakrom i kalijem, mineralima koji pomažu imunološkom sustavu, metabolizmu kolesterola, funkciji živaca i mišićnim kontrakcijama.
2. Mogu poboljšati zdravlje probavnog sustava
Kruške su izvrstan izvor topivih i netopivih vlakana koja su ključna za zdravlje probavnog sustava. Pomažu u održavanju redovitosti stolice i ublažavanju zatvora. Osim toga, bogate su pektinom koji može poboljšati zdravlje crijeva i funkciju imunološkog sustava.
3. Sadrže korisne biljne spojeve
Razni biljni spojevi daju kruškama njihove boje. Na primjer, crvene kruške sadrže antocijane koji mogu poboljšati zdravlje srca i štititi od raka, dok zelene sorte sadrže lutein i zeaksantin, korisne za vid.
4. Protuupalna svojstva
Kruške su bogate flavonoidima, antioksidansima koji mogu smanjiti upalu i rizik od kroničnih bolesti, poput srčanih oboljenja i dijabetesa tipa 2.
5. Mogu imati antikancerogeno djelovanje
Kruške sadrže spojeve, poput antocijana i klorogenske kiseline, koji pokazuju zaštitna svojstva protiv raka. Prehrana bogata voćem, uključujući kruške, može smanjiti rizik od određenih vrsta raka.
6. Povezane su s manjim rizikom od dijabetesa
Crvene sorte krušaka posebno mogu smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 zbog sadržaja antocijana i vlakana koja pomažu u regulaciji šećera u krvi.
7. Mogu poboljšati zdravlje srca
Kruške sadrže proantocijanidine, antioksidanse koji pomažu u snižavanju LDL kolesterola i regulaciji krvnog tlaka. Redovito konzumiranje bijelog voća, uključujući kruške, povezano je i s nižim rizikom od moždanog udara.
8. Odličan su saveznik u mršavljenju
Kruške su niskokalorične, bogate vodom i vlaknima, što ih čini zasitnima i pogodnima za mršavljenje. Istraživanja su pokazala da svakodnevno konzumiranje krušaka može doprinijeti smanjenju obujma struka.
9. Lako se uklapaju u prehranu
Kruške su dostupne tijekom cijele godine i lako ih je pronaći, a jesensko razdoblje naših podneblja posebno obiluje različitim sortama. Mogu se jesti sirove, pečene ili poširane, a odlično se slažu s orašastim plodovima, cimetom, mesom poput piletine i svinjetine, sirom i čokoladom. Važno je konzumirati kruške s korom jer sadrži najviše korisnih spojeva.