U današnjem užurbanom načinu života sve se veći broj ljudi suočava s različitim problemima probavnog sustava. Ovi problemi često su povezani s neuravnoteženom prehranom, stresom i nedovoljnom konzumacijom hrane bogate vlaknima i probioticima. Osim što narušavaju svakodnevnu rutinu, takvi probavni problemi mogu dugoročno negativno utjecati na zdravlje crijeva i opće blagostanje.
Srećom, postoje prirodni načini koji mogu pomoći u održavanju zdravlja probavnog sustava. Jedan od njih je konzumacija napitaka koji kombiniraju probiotičke sastojke poput kefira s hranjivim voćem, što ne samo da doprinosi boljoj probavi, već i sprječava nadutost. Ovaj domaći napitak, koji spaja kefir i naranču, savršen je primjer kako prirodni sastojci mogu djelovati blagotvorno na crijeva i cjelokupno zdravlje.
Što je kefir?
Kefir je fermentirani mliječni napitak i poput druge hrane koja sadrži probiotike (dobre bakterije) i postbiotike (nusprodukte bakterija), kefir poboljšava zdravlje crijeva i pruža niz drugih zdravstvenih prednosti. Nutritivne prednosti kefira variraju ovisno o vrsti mlijeka koje sadrži i procesu fermentacije, ali općenito, kefir je bolji od jogurta jer sadrži više sojeva probiotika i korisnih kvasaca.
Također, kefir ima nizak sadržaj laktoze (mliječnog šećera), pa ga čak i osobe s intolerancijom na laktozu obično mogu piti bez problema.
Zašto se kefir smatra superhranom?
Kefir se smatra superhranom jer je prepun vitamina, minerala i hranjivih tvari, uključujući:
- Kalcij
- Magnezij
- Proteini
- Riboflavin (vitamin B2)
- Vitamin B12
- Vitamin D
Osim hranjivih tvari, ovaj mliječni napitak ima 6 važnih zdravstvenih dobrobiti – promiče zdravlje crijeva, održava kosti jakima, bori se protiv bakterija, održava zdravlje mišića, pomaže u kontroli šećera u krvi i ublažava stres.
S obzirom da je dobar za probavni trakt i poboljšava probavu, kefir se često koristi za čišćenje crijeva. Probavni trakt je dom cijelom svijetu mikroorganizama (mikrobiom) koji uključuje bakterije, gljivice i viruse. Neki od njih su štetni, a drugi korisni, pomažu probavi i stvaraju tvari potrebne našem tijelu. Ako se loše bakterije počnu razmnožavati i širiti, to izbacuje mikrobiom iz ravnoteže, uzrokujući bolove u trbuhu, nadutost, zatvor, proljev, plinove…
Recept za domaći napitak od kefira i naranče
Domaći napitak od kefira i naranče pun je sastojaka koji potiču probavu, sprječavaju nadutost i čiste crijeva. Kefir se obično konzumira s brojnim dodacima, poput sjemenki lana, no učinkovit napitak može se napraviti i s dodatkom voća, odnosno naranče.
Ovo citrusno voće sadrži pektin, jednu od najboljih vrsta prebiotičkih vlakana, koja pomaže u opskrbi probioticima. Žlica sjemenki lana ovom napitku daje savršenu teksturu i dodaje topljiva vlakna, dok đumbir potiče probavu.
Sastojci:
- 1 šalica običnog nemasnog kefira
- 1 žličica lanenog sjemena
- 1 naranča, oguljena, narezana na kockice
- komadić đumbira ili 1/4 žličice, možete koristiti i đumbir u prahu
- prstohvat stevije ili 1 žličica meda
Priprema:
- Sve sastojke pomiješajte u blenderu i popijte napitak.
Izvor: eKlinika