U današnjem užurbanom načinu života sve se veći broj ljudi suočava s različitim problemima probavnog sustava. Ovi problemi često su povezani s neuravnoteženom prehranom, stresom i nedovoljnom konzumacijom hrane bogate vlaknima i probioticima. Osim što narušavaju svakodnevnu rutinu, takvi probavni problemi mogu dugoročno negativno utjecati na zdravlje crijeva i opće blagostanje.

Srećom, postoje prirodni načini koji mogu pomoći u održavanju zdravlja probavnog sustava. Jedan od njih je konzumacija napitaka koji kombiniraju probiotičke sastojke poput kefira s hranjivim voćem, što ne samo da doprinosi boljoj probavi, već i sprječava nadutost. Ovaj domaći napitak, koji spaja kefir i naranču, savršen je primjer kako prirodni sastojci mogu djelovati blagotvorno na crijeva i cjelokupno zdravlje.

Što je kefir?

Kefir je fermentirani mliječni napitak i poput druge hrane koja sadrži probiotike (dobre bakterije) i postbiotike (nusprodukte bakterija), kefir poboljšava zdravlje crijeva i pruža niz drugih zdravstvenih prednosti. Nutritivne prednosti kefira variraju ovisno o vrsti mlijeka koje sadrži i procesu fermentacije, ali općenito, kefir je bolji od jogurta jer sadrži više sojeva probiotika i korisnih kvasaca.

Također, kefir ima nizak sadržaj laktoze (mliječnog šećera), pa ga čak i osobe s intolerancijom na laktozu obično mogu piti bez problema.

Zašto se kefir smatra superhranom?

Kefir se smatra superhranom jer je prepun vitamina, minerala i hranjivih tvari, uključujući:

  • Kalcij
  • Magnezij
  • Proteini
  • Riboflavin (vitamin B2)
  • Vitamin B12
  • Vitamin D

Osim hranjivih tvari, ovaj mliječni napitak ima 6 važnih zdravstvenih dobrobiti – promiče zdravlje crijeva, održava kosti jakima, bori se protiv bakterija, održava zdravlje mišića, pomaže u kontroli šećera u krvi i ublažava stres.

S obzirom da je dobar za probavni trakt i poboljšava probavu, kefir se često koristi za čišćenje crijeva. Probavni trakt je dom cijelom svijetu mikroorganizama (mikrobiom) koji uključuje bakterije, gljivice i viruse. Neki od njih su štetni, a drugi korisni, pomažu probavi i stvaraju tvari potrebne našem tijelu. Ako se loše bakterije počnu razmnožavati i širiti, to izbacuje mikrobiom iz ravnoteže, uzrokujući bolove u trbuhu, nadutost, zatvor, proljev, plinove…

Recept za domaći napitak od kefira i naranče

Domaći napitak od kefira i naranče pun je sastojaka koji potiču probavu, sprječavaju nadutost i čiste crijeva. Kefir se obično konzumira s brojnim dodacima, poput sjemenki lana, no učinkovit napitak može se napraviti i s dodatkom voća, odnosno naranče.

Ovo citrusno voće sadrži pektin, jednu od najboljih vrsta prebiotičkih vlakana, koja pomaže u opskrbi probioticima. Žlica sjemenki lana ovom napitku daje savršenu teksturu i dodaje topljiva vlakna, dok đumbir potiče probavu.

Sastojci:

  • 1 šalica običnog nemasnog kefira
  • 1 žličica lanenog sjemena
  • 1 naranča, oguljena, narezana na kockice
  • komadić đumbira ili 1/4 žličice, možete koristiti i đumbir u prahu
  • prstohvat stevije ili 1 žličica meda

Priprema:

  • Sve sastojke pomiješajte u blenderu i popijte napitak.

Izvor: eKlinika