Uravnotežena i hranjiva prehrana bogata vlaknima, nemasnim ili biljnim proteinima te zdravim mastima najbolji je način za poboljšanje zdravlja jetre, smanjenje rizika od bolesti i poticanje zdravog mršavljenja. Nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD) jedan je od najčešćih uzroka bolesti jetre u Sjedinjenim Američkim Državama, a riječ je o stanju u kojem se višak masti pohranjuje u jetri, piše Healthline.
NAFLD je češća kod osoba koje imaju prekomjernu tjelesnu težinu, pretilost ili dijabetes tipa 2 — i za razliku od bolesti jetre povezane s konzumacijom alkohola, NAFLD nije uzrokovana pretjeranim unosom alkohola.
U zdravom tijelu, jetra uklanja toksine i proizvodi žuč – zelenkasto-žutu tekućinu koja razgrađuje masti kako bi se mogle probaviti. Masna bolest jetre oštećuje jetru i smanjuje njezinu funkciju, ali promjene životnog stila mogu spriječiti napredovanje bolesti.
Prva preporuka za liječenje kod osoba s prekomjernom težinom ili pretilošću i NAFLD-om je postepeni gubitak kilograma putem smanjenog unosa kalorija, tjelesne aktivnosti i zdrave prehrane. Preporučuje se prehrana bogata hranjivim tvarima, vlaknima, proteinima i nezasićenim mastima.
Namirnice koje trebate uključiti u prehranu za zdravu jetru:
1. Kava – za snižavanje razine abnormalnih jetrenih enzima
Redovita konzumacija kave povezuje se sa smanjenim rizikom razvoja NAFLD-a i usporavanjem napredovanja fibroze kod oboljelih. Također može smanjiti broj povišenih jetrenih enzima.
2. Lisnato zeleno povrće – za sprječavanje nakupljanja masti
Špinat i drugo lisnato povrće sadrže spojeve koji mogu pomoći u borbi protiv masne jetre. Sirovi špinat ima jače učinke nego kuhani, jer kuhanje može smanjiti razinu korisnih antioksidansa.
3. Mahunarke i soja – za smanjenje rizika od NAFLD-a
Leća, slanutak, soja i grašak bogati su otpornim škrobom koji poboljšava zdravlje crijeva i može sniziti razinu glukoze i triglicerida. Soja također sadrži protein β-konglicinin koji pomaže u smanjenju triglicerida i visceralne masti. Tofu je niskomasan i bogat proteinima.
4. Riba – za smanjenje upale i masnoća u jetri
Masna riba poput lososa, sardina, tune i pastrve bogata je omega-3 masnim kiselinama koje pomažu u smanjenju masnoća u jetri, podizanju HDL ("dobrog") kolesterola i snižavanju triglicerida.
5. Cjelovite žitarice – kao izvor vlakana
Zob i druge cjelovite žitarice mogu pomoći u smanjenju rizika od NAFLD-a i snižavanju triglicerida.