Pomaže svima s posebnim prehrambenim potrebama
Baš kao što ispod skromna ruha svoje kore krije živu boju, batat iznenađuje i svojom svestranošću. Od ovog povrća, podrijetlom iz Srednje i Južne Amerike, koje nam uvijek može biti pri ruci, spravljaju se tako raznolika slana i slatka jela da je njima moguće „pokriti“ praktično cijeli jelovnik, od doručka do deserta, uključujući namaze, umake i grickalice.
Usto, on uspješno zamjenjuje druge namirnice kad neko jelo želimo učiniti laganijim i zdravijim ili ga prilagoditi specifičnom režimu prehrane. Tako, primjerice, može olakšati prehranu osobama koje moraju izbjegavati gluten, a u pripremi slastica omogućuje smanjenje količine šećera i masnoća ili njihovo potpuno izostavljanje.
Čokoladna krema od batata
Od batata se vrlo jednostavno može napraviti čokoladna krema u kojoj zamjenjuje i masnoću i šećer. Za njenu pripremu najprije ga ispecite: pećnicu zagrijte na 180 °C, a opran neoguljen batat, od oko 500 g, na nekoliko mjesta izbodite vilicom. Stavite ga na komad aluminijske folije te potom na rešetku postavljenu u sredini pećnice.
Pecite otprilike jedan sat. Ostavite da se malo ohladi da biste mogli ukloniti koru pa još vruć pečeni batat stavite u posudu multipraktika i smiksajte ga. Potom dodajte 300 g tamne čokolade narezane na kockice i još miksajte da bi se čokolada, rastopljena toplinom batata, ravnomjerno umiješala.
Prebacite u zdjelu pa ostavite da se hladi, uz povremeno miješanje – kako se bude hladila, krema će se zgusnuti. Upotrijebite je odmah za nadijevanje slastica (ili pojedite žličicom) ili u dobro zatvorenoj posudi čuvajte u hladnjaku. Prije uporabe ostavite je da poprimi sobnu temperaturu da bi se mogla razmazati.
Narančast ili ljubičast?
U našim prodavaonicama najčešći su batati čije je meso narančaste boje, a kod manjih uzgajivača mogu se naći i oni ljubičaste te bijele, odnosno krem boje. Narančasta boja upućuje na njegov glavni adut – veliku količinu beta-karotena, a ljubičasta boja povezana je s moćnim antioksidansima antocijaninima.
Ostale vrijedne hranjive tvari koje sadrži u znatnijim količinama su vitamin C, mangan, bakar, pantotenska kiselina, vitamin B6, biotin i kalij. Prilikom kupnje birajte čvrste plodove, bez mekih dijelova te mrlja i oštećenja na kori. Kupite li batat iz organskoga uzgoja, nećete ga morati guliti pa ćete njime u prehranu unijeti još više vlakana. Budući da brzo potamni nakon guljenja i rezanja, odmah ga potpuno uronite u vodu i ostavite u njoj do kuhanja.
Za ljepotu
U pripremi jela od narančastog batata obavezno dodajte nešto masnoće radi apsorpcije beta-karotena. On uvelike može ojačati zdravlje kože jer se u organizmu pretvara u vitamin A, koji potiče stvaranje novih stanica kože. Na ljepotu kože može djelovati i izvana, stoga, kad kuhate batat, napravite i masku za lice.
Odvojite otprilike pola kuhanog batata, zgnječite ga vilicom i pomiješajte sa žlicom meda, žličicom đumbira u prahu te žlicom mlijeka ili vrhnja, ili biljnog mlijeka kao što je kokosovo, rižino ili bademovo. Dobro promiješajte, nanesite smjesu na oprano lice, vrat i dekolte pa ostavite da djeluje 20-ak minuta, a potom dobro isperite. Na kraju lice možete oprati ohlađenom vodom u kojoj su se batati kuhali, a koja se može čuvati u hladnjaku do tri dana – doista sve od batata je upotrebljivo.
Isprobajte i naše recepte s batatom: