Vrijeme je da pročistimo i tijelo i misli, a najbolje čišćenje uvijek donosi voda. Zato nam sada, više nego ostalim danima, gode topli i osvježavajući napici koji čiste tijelo, griju ga i donose bolje raspoloženje.
Topla (ali nikako vruća) limunada s dosta limuna i bez imalo šećera već je, nadam se, dio vašeg jutarnjeg rituala. Nema boljeg načina da sebi poželite dobro jutro uz dobru dozu vitamina C iz limuna, koji je uz to i najbolji alkalizator organizma. Za pripremanje limunade, kao i svih ostalih napitaka, upotrijebite vodu bez klora. Možete kupovati izvorsku vodu, ali mnogo je bolje poštedjeti i sebe i planet gomile plastične ambalaže i kupiti filtar za vodu.
Zašto je važno alkalizirati tijelo, posebno sada? Uobičajena blagdanska hrana, bogata životinjskim namirnicama, šećerom i masnoćama, koja je uz to najčešće dugo kuhana (i podgrijavana!) izrazito zakiseljava organizam. S obzirom na to, dobro će nam doći blaga alkalizacija limunom. Ako limunadi dodate i pola banane, nekoliko listova špinata, blitve ili raštike, pa sameljete sve u blenderu, dobit ćete osvježavajući zeleni kašasti sok. On će još snažnije alkalizirati tijelo jer sadrži dosta korisnog klorofila.
Suzdržavajte se neko vrijeme od kave, zelenog ili crnog čaja, gaziranih pića i alkohola. Svi ti napici zakiseljavaju organizam i donose samo prividno i privremeno osvježenje. Pijte dosta svježe iscijeđenih sokova od voća i povrća jer će vam oni donijeti dugotrajno osvježenje. Ako ipak volite nešto pijuckati uz druženje i tražite nesvakidašnje tople napitke za večernje sate, razveselit će vas dva recepta koja ću s vama podijeliti.
Makrobiotički napitak od ječma: Kupite neoljušteni ječam, ali ako ga nema, možete koristiti i oljušteni. Stavite vodu za čaj da se kuha, a na suhoj tavi prepecite ječam, bez dodavanja ulja ili vode. Pecite i miješajte dok ječam ne porumeni. Ubacite vreli prženi ječam u uzavrelu vodu i kuhajte na umjerenoj vatri oko 45 minuta. Procijedite i vidjet ćete: ovaj je napitak sladak i bez šećera! Na jednu šalicu vode stavite jednu punu žlicu ječma.
Čaj od đumbira i koprive: Najbolje bi bilo da imate svježu koprivu, ali možete koristiti i osušenu za čaj. Prokuhajte vodu pa skinite s vatre i dodajte koprivu. Na svaku šalicu ide šaka svježe ili šalica suhe koprive. Poklopite i onda ogulite đumbir pa ga izribajte na sitni ribež. Umiješajte đumbir u vrući čaj. Opet poklopite. Nakon 10 minuta procijedite čaj, začinite ga limunom i ako želite medom. Đumbir dodajete prema ukusu, netko voli više, netko manje intenzivnu aromu đumbira. Moja mjera je centimetar đumbirova korijena na šalicu vode.