Sol više nije obožavana i dragocjena supstanca, već se proglašava odgovornom za mnoge zdravstvene probleme, poput visokog tlaka i srčanih bolesti. Ipak se svi slažu da je posoljeno jelo ukusnije nego neposoljeno. Kako smo onda razvili okus za nešto tako nezdravo i je li sol nezdrava?

"Skrivena" sol u namirnicama gdje je ne očekujemo

Mnogi će reći da je sol neprirodna, da samo ljudi sole hranu. To nije istina: divlje životinje imaju utabane staze do prirodnih nalazišta soli, koju ližu vrlo rado i kada god mogu. One vole sol, ali teško dolaze do nje, kao nekada i ljudi. Zato bi se prije moglo reći da su pretjerane količine soli u prehrani neprirodne, ali što je pretjerano kada je riječ o soli?

Prvo, kada se govori o soli, svi misle na sol koju dodajemo jelima. Međutim, oko 70% soli u modernoj prehrani čini "skrivena" sol i to ne samo u mesnim prerađevinama, čipsu i slanim grickalicama, već i tamo gdje je ne očekujemo: u kruhu, slatkišima, keksima. Koliko soli je previše?

Jedna do tri žličice dnevno

Kako je pokazala velika studija koju je 2013. godine objavio Institute of Medicine u SAD-u, dosadašnje preporuke da se unos soli smanji na manje od jedne žličice dnevno nemaju nikakva utjecaja na zdravlje (povišenje krvnog tlaka). U studiji se navodi da je jedna i pol do tri žličice soli dnevno sasvim normalna doza. To je puno za moj osobni ukus, ali sad ne govorimo o ukusima, već rezultatima istraživanja.

U studiji se, ipak, naglašava da prethodne preporuke za unos soli ispod jedne žličice trebaju ostati, upravo zbog "skrivenih" soli čiji unos ne možemo kontrolirati. Također, ljudi koji imaju visok tlak i dalje trebaju voditi računa o umjerenom unosi soli. Ono što je važno u ovoj studiji jest da sol nije nezdrava te da nema razloga da je potpuno izbacimo iz prehrane.

Nije zdravo izbacivanje soli iz prehrane

Izbacivanje soli iz prehrane može, naprotiv, biti i nezdrava. Novija studija na Harvardu pokazala je da drastično smanjivanje i izbacivanje soli može izazvati inzulinsku rezistenciju kod zdravih ljudi (2011, R. Garg, et al.). Druga studija objavljena u Journal of the American Medical Association pokazala je da prenizak unos soli zapravo povećava rizik od moždanog udara, infarkta i smrti (2011, J. O’Donnell, et al.). Osim ovih činjenica, nedovoljan unos soli vezuje se i za kognitivne probleme kod starijih ljudi, povećan rizik od loma kostiju, itd.

Zaključak je da izbacivanje soli iz prehrane, koju preporučuju neki stručnjaci, može biti i opasno. Opasna je i preporuka izbjegavanja jodirane soli, osobito zato što je najčešće kombinirana s preporukom potpunog izbjegavanja hrane životinjskog porijekla. Ako osim jodirane soli iz prehrane izbacite i morsku ribu, jedini pouzdani izvor joda koji vam ostaje su morske alge. Treba se iskreno zapitati imamo li dovoljno novca i discipline da svakodnevno jedemo alge?

Ako je odgovor negativan, najbolje je da se vratimo jodiranoj soli ili konzumaciji morske ribe. Manjak joda izaziva gušavost, mentalnu retardaciju kod djece i ostale probleme. Sol (jodirana ili još bolje - morska jodirana sol) ne samo da čini jela ukusnijim, već nam je i potrebna za zdravlje.