Intolerancija na namirnice

Obilje esencijalnih nutrijenata s malo kalorija – recept je za obrok nakon kojeg ćete se osjećati poletno i odmorno, a ne umorno i pospano. Koje ćete namirnice koristiti u tom receptu ovisi isključivo o vašem organizmu. Naime, nije dovoljno da hrana na vašem tanjuru bude zdrava, nego da bude zdrava vama i da pruži najveću potporu vašem organizmu.

Iako je intolerancija na određene namirnice sve češći pojam u rječniku mnogih, puno je veći postotak onih koji su osjetljivi na određeni način prehrane. Takva hrana krade velike količine energije, a otkrivanje tih namirnica otežava zakašnjela reakcija organizma.

Jonny Bowden, američki stručnjak za nutricionizam i zdravlje, pojašnjava: „Nakon što pojedete ručak koji ne odgovara vašem organizmu, njegova će odgođena reakcija uslijediti predvečer ili tek sutradan, a očitovat će se kao umor, pospanost, dekoncentriranost, nadutost itd. No tada te osjećaje više ne povezujete s tim ručkom jer se jedva i sjećate što ste jeli.“

Test: Kojem metaboličkom tipu pripadate?

Osim pojedinih namirnica, prema Glenu Depkeu, američkom nutricionistu i naturopatu, svakomu od nas odgovara određeni stil prehrane. Nekome će prehrana bogata proteinima djelovati kao čarobni napitak iz filmova o Asterixu i Obelixu, dok će drugome energiju pružiti sirovojedski ili vegetarijanski jelovnik. Depke je osmislio podjelu na tri metabolička tipa prehrane: proteinski, vegetarijanski i kombinirani tip, koji spaja prva dva tipa.

Koji tip najbolje odgovara vašem organizmu otkriva njegov upitnik koji zanima kakav bi vas ručak opskrbio s najviše energije, koji dio piletine preferirate, žudite li za slanim grickalicama, kako se osjećate tijekom posta, smeta li vam preskakanje obroka, kako reagirate kad popijete voćni sok i kavu na prazan želudac, koliko vas može iznenaditi neočekivan glasan zvuk... Depkeov test možete riješiti na stranici www.depkewellness.com

Univerzalni jelovnik za podizanje energije

Niste li sigurni kakva bi vam prehrana odgovarala, iskušajte univerzalni jelovnik za podizanje energije. Prema Jonnyju Bowdenu i brojnim drugim nutricionistima, on je „isklesan u kamenu“. Naime, način prehrane iz kamenog doba, odnosno paleoprehrana koja propagira konzumiranje onog što se može uloviti, ubrati ili sakupiti, izvrstan je podizač energije. Jer hrana u svom izvornom, prirodnom stanju, koja nije tvornički prerađena, pruža mnogo mirniju i dugotrajniju opskrbu energijom.

Premda paleoprehrana isključuje žitarice, kada je u pitanju podizanje energije, učinite iznimku sa zobi (ako vam ne smeta gluten), kvinojom i amarantom. One jedine imaju nizak glikemijski indeks, što znači da organizmu osiguravaju kontinuiranu opskrbu energijom.

Sjemenke i orašasti plodovi

Da biste u kratkom roku podignuli razinu energije i zadovoljili gladan trbuh, nadohvat ruke držite sjemenke i orahe koji pomažu u održavanju izdržljivosti i snage. Tajna njihova konzumiranja leži u količini, stoga nemojte pojesti cijelu vrećicu, dovoljna je jedna šaka da vitalizira uspavanu energiju. U sitne zalogaje koji osiguravaju veliku količinu energije spadaju i borovnice, chia sjemenke, goji i acai bobice, nar, brusnica... A najbolje energetsko piće s nula kalorija svakako je voda! Čak i kad dehidrirate samo dva posto, razina energije značajno se smanjuje.

Dok nazdravljate čašom vode, za objedom mislite na japansku izreku Hara hachi bu, što znači – zadovoljite svoj apetit samo 80 posto jer mrvica gladi osigurava puno energije.