Boljke suvremenog društva

Užurban način života ostavlja mnogobrojne posljedice na suvremenog čovjeka – od kronične neispavanosti, loših međuljudskih odnosa do zdravstvenih problema koje su naši preci imali tek u poznim životnim dekadama. Žudimo za instant-rješenjima za postizanje sreće i zdravlja, nesvjesni da smo se uvelike odmak­nuli od jednostavnog poimanja i sebe i života.

Međutim, sve naše projekcije sretne budućnosti rasprsnu se kao balon od sapunice kada izgubimo ono najvažnije – zdravlje. Možemo li biti sretni ako nismo zdravi? Možemo li dobro zarađivati ako nismo zdravi?

No nije suvremeni čovjek jedini u povijesti Zemlje koji je patio od tih boljki. Mnogobrojne minule civilizacije bile su razvile svoje tradicionalne tehnike liječenja da bi ljudima toga doba vratile upravo ono za čime svi danas tragamo – zdravlje. Jedna od danas najprominentnijih medicina čija se popularnost sve više širi jest ajurveda, pettisućljetna znanost o životu nastala na indijskom potkontinentu. Ako zavirimo u škrinju njenih mudrosti, možemo saznati puno toga.

Čovjek je zdrav ako mu je zdrava probava

Prema ajurvedi, čovjek je zdrav onda kada je zdrava njegova probava. Probava nam nije baš učestala tema na druženju s prijateljicama na kavi. O njoj se uglavnom ne govori, no svi osjećamo da smo zdravi jedino onda kada nam probavni sustav ispravno radi. Tada je naše tijelo sposobno upiti sve hranjive sastojke iz hrane.

Zar vas ponekad ne začuđuje činjenica da uza sve moguće organske, bio, eko i slične namirnice koje koristimo, ipak možemo osjećati umor, bolove u tijelu, posljedice slabokrvnosti i netolerancije različitih namirnica te ostala slična zdravstvena stanja organizma? Odgovor je jednostavan i leži u radu našeg probavnog sustava.

Neuravnotežena treća čakra

Za pravilnu probavu važan je pravilan rad svakog dijela njegova sustava, od usta do rektuma, a posebice želuca, gušterače, jetara i žučnjaka. Njihove važnosti bili su svjesni još i stari indijski jogiji te su ih stoga i prozvali dragim kamenjem, a pod­ručje tijela u kojem su smješteni –  gradom dragog kamenja ili manipura čakrom.

Uz njihov usklađen rad važna je i dobra eliminacija koju potpomaže apana vayu ili energija koja se kreće od pupka prema dolje. Osobe s neuravnoteženom manipura čakrom često žude za raznim supstancama da bi se osjećale uravnoteženo. Oni kojima preslabo radi ova čakra često posežu za šećerom ili kavom da bi se osjećali puni energije. Osobe kojima je manipura preaktivna mogu žudjeti za nečim što ih smiruje, poput alkohola, sredstava za smirenje ili prejedanja. To im privremeno daje prividan osjećaj opuštanja, no dugoročno može naškoditi njihovu zdravlju.

Probavni sustav utječe na razmišljanje i ponašanje

Probavni sustav možemo promat­rati i kao tvornicu u tijelu u kojoj strojevi neprestano rade. Ako im s vremena na vrijeme ne damo odmora u obliku posta, oni počinju sve slabije funkcionirati. Njihova smanjena produktivnost rezultira pogoršanim tjelesnim i mentalnim zdravljem. Vjerojatno ste zamijetili da rad probavnog sustava djeluje na razmišljanje i ponašanje. Ne možemo se osjećati smireno ako je naš probavni sustav uznemiren.

Kada smo gladni, često smo nestrpljivi, dok se zbog spore probave osjećamo usporenima, teže dišemo ili patimo od glavobolje. Pojačano lučenje želučane kiseline može uzrokovati nemir te česte ispade ljutnje, čak i agresije. Što smo usklađeniji sa svojim probavnim sustavom, to smo smireniji.

Znakovi loše probave

Loše prehrambene navike (poput kasnih, teških večera, posebice uz gledanje televizije), loš izbor hrane te loše kombinacije namirnica najčešći su uzročnici probavnih tegoba, uči nas ajurveda. Naš obrok nije samo hrana koju unosimo nego i svi osjeti koje primamo za vrijeme obroka – ono što vidimo, čujemo, mirišemo, dodirujemo i okusimo. Oni nas mogu ili nahraniti ili uznemiriti na svim razinama našeg postojanja.

Što je probava snažnija, to naše tijelo izvlači više prane (životne energije), odnosno hranjivih sastojaka iz hrane koju unosimo. Tako krv, mišići i živci postaju kvalitetniji, stvara se samo minimalna blokada toksina te postajemo zdraviji. Znakovi loše probave su plinovi, napuhnutost, podrigivanje, refluks želučane kiseline, zatvor te osjećaj umora nakon obroka. Ostali pokazatelji neugodni su tjelesni mirisi, zadah te debeo žućkastobijel sloj skrame na jeziku. Plinovi se uglavnom stvaraju onda kada hrana predugo miruje u probavnom sustavu. Tada dolazi do fermentacije hrane pa bakterije stvaraju plinove.

PageBreak

žena zima
Marko Grubišić žena zima

Probavna vatra

U probavi nam pomaže agni, snažna metabolička energija koja preoblikuje čvrstu fizičku tvar u finije oblike energije koju svaka stanica našeg tijela treba da bismo bili vitalni. Agni se odnosi na djelovanje raznih vrsta enzima i metaboličkih procesa, te tako u tijelu postoji i više vrsta agni. Njihov put započinje probavom, a završava u stanicama.

U probavnom sustavu agni određuje stvaranje klorovodične kiseline u želucu, žučnih kiselina u jetrima te enzima gušterače koji probavljaju šećer. Također regulira i rad štitnjače. Kada je agni slaba, tijelu nedostaje probavne snage da bi hranu pretvorilo u energiju. Uznemirena agni popraćena je uznemirenom pranom i umom. Agni treba biti uravnotežena – ni preslaba, ni prejaka. Njene osobine mijenjaju se ovisno o doši (tjelesnoj konstituciji) osobe.

Prehrana prema došama

Prema ajurvedi, cijeli je svemir (a time i naše tijelo) građen od pet elemenata – vatre, zraka, etera, zemlje i vode. Njihovom kombinacijom u prirodi i našem tijelu stvaraju se doše – vata, pitta i kapha, svojevrsne vrste energija koje vladaju životom u svemiru. Vata je brza, stimulirajuća i stvarajuća; pitta zagrijavajuća, umjerena i probavljujuća, a kapha je hladna, vlažna i usporena.

Tako je kod vata i kapha tipova agni slaba te je probavni sustav „hladan”, usporen i neredovit, što može rezultirati poremećajima i lošom apsorpcijom hranjivih tvari, kroničnim zatvorom, mekim stolicama i plinovima. Kod pitta osoba, agni može postati prejaka i uzrokovati žgaravicu, refluks želučane kiseline, kolitis te druge probleme. Jednostavan način uravnoteženja i poboljšanja probavne agni je svakodnevna uporaba začina i začinskoga bilja – prije, za vrijeme i nakon obroka.

Začini koji probavu znače

Kad je agni preslaba, pri spravljanju obroka treba koristiti klinčić, asafetidu, papar i đumbir. Ako želite probuditi probavnu vatru (potaknuti lučenje sline i probavnih enzima u želucu i crijevima), prije obroka žvačite komadić svježeg đumbira s nekoliko kapi limunova soka. Da biste poboljšali probavu bez rizika nastanka žgaravice i drugih simptoma uznemirene pitte, redovito koristite kumin, korijandar i koromač.

Ako je, pak, agni presnažna i još k tomu postoji mogućnost nastanka žgaravice i drugih simptoma uznemirene pitte, onda koristite gorko bilje, npr. maslačak ili pelin, koji slabe agni. Skoro svi začini sprečavaju nastanak plinova i toksina. Tijekom pripreme, u jelo dodajte crnog papra i klinčića. Nakon obroka možete sažvakati čajnu žličicu koromača koji može spriječiti stvaranje plinova, nelagodu i umor nakon jela.

Uzrok svih bolesti – ama

Glavni uzročnik svih bolesti je ama, odnosno toksini stvoreni nepravilnim metabolizmom. Velika količina ame u tijelu glavni je uzročnik vrućica, prehlada i viroza, kroničnih problema poput oslabljenog imunološkog sustava te nastanka tumora. Agni i ama imaju suprotne osobine. Agni je vruća, suha, lagana, bistra i aromatična, dok je ama hladna, mokra, teška, mutna i vonja.

Da bismo uspješno tretirali amu, trebamo ojačati agni. U tu svrhu, među ostalim, pola sata prije doručka popijte biljni čaj od cimeta, klinčića, đumbira i crnog papra. Potom desetak minuta radite energizirajuće pranajame te pokrenite tijelo jogom ili hodanjem. Tako će toksini lakše izaći iz tijela te će se agni aktivirati.

Najbolji doručak

Doručak bi trebao biti topao i lako probavljiv obrok (primjerice, kuhane žitarice s kuhanim voćem ili povrćem) koji hrani tijelo dajući mu potrebnu energiju bez iscrpljivanja napornom probavom. Dodajte u jelo zagrijavajuće začine poput crnog papra, svježeg đumbira, kurkume, zelenog čilija, gorušice i muškatnog oraščića.

Tako ćete tijekom dana imati više energije, bit ćete uspješniji u svom radu i imat ćete zdravije međuljudske odnose. Topao doručak smanjuje jutarnje smetnje buđenja iz dubokog sna, poštuje stišanu agni i tek probuđen probavni sustav te pošteđuje agni dijela probavljanja.

Kombiniranje namirnica

Kad jedemo zdrave i svježe namirnice, osjećamo se poletnije i zdravije. No, prema ajurvedi, namirnice i najbolje kvalitete u pogrešnim kombinacijama također stvaraju toksine, plinove i ne probavljaju se dobro. Kada u jednom obroku spojimo različite vrste hrane, vršimo pritisak na probavne organe da istovremeno stvaraju i luče razne probavne enzime, što stvara zbrku u našem tijelu i može rezultirati ozbiljnom neravnotežom između agni i ame.

Tako bi, primjerice, gorku hranu (poput rikole) trebalo jesti nakon obroka, dok bi se slatko trebalo pojesti prije glavnog jela. Izbjegavajte istovremeno konzumiranje kuhane i sirove hrane. Sve voće bi trebalo jesti zasebno, osobito  dinju i lubenicu. Ne miješajte mlijeko s bananama ili kiselim voćem, ne pijte mlijeko dok jedete kruh koji sadrži kvasac, a krumpir i rajčicu nemojte jesti zajedno s krastavcem i ne miješajte voće i jogurt.