Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Je li bolje organsko ili domaće?

Domaće ili organsko, pitanje je sad? Naravno, i jedno i drugo je odlično, međutim, želite li zdravije, odaberite organsko

 žena u vrtu Izvor: Profimedia

Prema čak 343 američka ispitivanja, organsko voće i povrće sadrži od 18 do 69 posto više zaštitnih antioksidansa, objavljeno je u stručnom nutricionističkom časopisu British Journal of Nutrition.

Zbog većeg udjela antioksidansa, autori istraživanja kažu da ako pojedete četiri porcije organskog voća i povrća na dan, zapravo pojedete još jednu, dodatnu porciju. To je zato što se za organski uzgoj ne koriste gnojiva pa su uzgojeni plodovi manji i „nabijeniji“ nutrijentima.

Nadalje, pitate li se je li domaće voće i povrće bolje od uvoznog organskog – opet pobjeđuje organsko. Iako se uvozni plodovi često beru dok još nisu zreli te kilometrima putuju do trgovina, što umanjuje količinu nutrijenata, ovi istraživači ističu da ipak sadrže više antioksidansa od domaćeg, neorganski uzgojenog voća i povrća.

Želite li doznati imaju li proizvodi koje kupujete od domaćih proizvođača eko certifikat, to možete provjeriti na popisu ekoloških proizvođača na stranici Ministarstva poljoprivrede (www.mps.hr).

Najnovije