Dnevna doza zdravlja

Spirulina je takav koncentrat hranjivih tvari (smatra se namirnicom najveće nutritivne gustoće na planetu) da se tvrdi kako bi se moglo živjeti samo na njoj i vodi. Sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina pa je kompletan izvor bjelančevina, i to lako probavljivih.

Više od tisuću studija potvrdilo je zdravstvene koristi spiruline. Među ostalim, jača imunosni sustav, snižava krvni tlak te razinu kolesterola i šećera u krvi, potiče uklanjanje toksina iz organizma, jamči zdrave oči, kožu, kosu i nokte, više energije i veću izdržljivost. Vrlo je bogata vitaminima A, E, K i B-skupine, uključujući vitamin B12, željezom, kalijem, kalcijem, cinkom, magnezijem. 

Dnevna doza spiruline koja se preporučuje je 2 g do 6 g (1 žličica praha = 3 g spiruline). Važno je da spirulina dolazi iz provjerenog izvora koji jamči da tijekom uzgoja nije kontaminirana toksinima i štetnim mikroorganizmima koji se mogu naći u vodi.

Okus koji se pamti

Mnogima treba neko vrijeme da se nauče na ‘morski’ okus spiruline. Zato, iako ju je najjednostavnije pomiješati s vodom i popiti, većina je radije miješa s ostalim namirnicama. A tu su mogućnosti praktično neograničene jer je prah lako umiješati u smoothieje, preljeve za salatu, namaze (npr. od avokada ili slanutka), juhe, umake… pa čak i slastice. Pritom valja pripaziti da njen okus ne dominira jelom pa ju je bolje dodati manje i postupno te pritom kušati kako se stopila s drugim namirnicama.

Pesto sa spirulinom

100 g svježeg bosiljka
50 g rikule
50 g oguljenih badema
5 žlica maslinova ulja
svježe iscijeđen sok 1 limuna
1 češanj češnjaka
1 žličica spiruline

Listiće bosiljka i rikule natrgajte i stavite u blender. Dodajte bademe, maslinovo ulje, limunov sok i nasjeckan češnjak. Miksajte dok se sastojci ne usitne. Umiješajte spirulinu pa ili odmah upotrijebite za jelo (pomiješajte s kuhanom tjesteninom ili prelijte po povrću) ili stavite u staklenku i do uporabe čuvajte u hladnjaku.

Izvor: Sretna.story.hr