Eliksir mladosti

Kad se krenu nabrajati zdravstveni učinci goji bobica, među njima je velika antioksidacijska snaga koja sprečava oštećenja stanica uzrokovana oksidacijom, a time štiti i od prerane pojave bora i gubljenja elastičnosti kože, kao i od zdravstvenih tegoba povezanih sa starenjem kao što su demencija i Alzheimerova bolest te degeneracija makule. Usto, tvari iz goji bobica mogu stimulirati hipofizu da luči ljudski hormon rasta, koji umanjuje posljedice starenja te pridonosi mladolikosti.

Bobice omogućuju i bolji noćni vid te štite zdravlje očiju kao i funkciju jetara i bubrega. Za više energije i jači imunosni sustav zaslužan je cijeli niz zdravih tvari koje sadrže, među kojima su vitamini A, B1, C i E, minerali (kalcij, cink, bakar, selen, željezo), elementi u tragovima, aminokiseline, polisaharidi, flavonoidi, karotenoidi, polifenoli…

Sretne bobice

S obzirom na zdravstvene koristi koje osiguravaju, nije čudno što goji bobice na Himalaji nazivaju i sretnim bobicama smatrajući kako njihova konzumacija donosi općenit osjećaj blagostanja. Zbog toga je šteta što se goji bobice često doživljavaju samo kao egzotična zamjena za grožđice i brusnice.

Grickaju se s drugim sušenim voćem i orašastim plodovima te ubacuju u jutarnje mueslije i zobenu kašu. Nerijetko tu sve stane, a paketić s goji bobicama zaglavi u kuhinjskom ormariću. Da ondje ne bi dočekale kraj roka uporabe, pokazujemo gdje ih sve možete ubaciti – što je samo dio ideja jer su ove bobice ne samo zdravstveni nego i gastro multitalenti.

ZA DOBRO JUTRO: Superproteinski doručak s bobicama

1 šalica vode ili mlijeka
1 mjerica (30 g) proteinskog praha okusa čokolade
1 žličica ljuskica psylliuma
2 žličice sjemenki chije
1 žličica mljevenog lana
1 žlica goji bobica

S vodom (ili mlijekom) pomiješajte proteinski prah, psyllium, chiju, lan i goji bobice. Ostavite da stoji 10 minuta pa pojedite sa zdjelicom bobičastog voća i/ili narezanom bananom.

PIKANTNO: Krem-juha s goji bobicama

100 g goji bobica
1 žlica maslinova ulja
1 češanj češnjaka
1 ljuta papričica
½ žličice mljevenoga kumina
1 mala limenka nasjeckanih rajčica
700 ml vode
1 kocka za povrtnu juhu
sol i svježe mljeven papar
listići peršina za posipanje

Goji bobice namočite nekoliko minuta u toploj vodi. Za to vrijeme oljuštite i nasjeckajte češnjak te očistite ljutu papričicu i nasitno je narežite. U loncu zagrijte ulje te na njemu kratko propirjajte nasjeckani češnjak i papričicu. Pospite kuminom te dodajte nasjeckane rajčice i ocijeđene goji bobice. Pirjajte nekoliko minuta, a zatim ulijte vodu te dodajte smrvljenu kocku za juhu. Kad zakipi, smanjite vatru i kuhajte 10-ak minuta. Maknite s vatre i smiksajte štapnim mikserom. Posolite i popaprite po ukusu. Prije posluživanja pospite svježim listićima peršina.

ZDRAVI I SLATKO: Muffini s mascarponeom

180 g brašna
40 g kukuruznog škroba
1 paketić praška za pecivo
2 jaja
50 g svijetlog smeđeg šećera
3 žlice mascarponea
4 žlice mlijeka
3 žlice goji bobica

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. U kalup za muffine stavite papirnate košarice. Brašno pomiješajte s kukuruznim škrobom i praškom za pecivo. Jaja pjenasto smiksajte sa šećerom pa umiješajte mascarpone. Naizmjence umiješajte po dio brašna i mlijeka (počnite i završite dodavanjem brašna). Na kraju umiješajte goji bobice. Smjesom napunite kalupiće. Pecite na 180 stupnjeva 20 minuta. Prije posluživanja muffine ostavite da se 10-ak minuta hlade na rešetki.

POSLIJE TRČANJA: Crveni smoothie

2 manje banane
½ šalice jagoda i/ili malina
2 žlice goji bobica
½ šalice soka od brusnica ili višanja 
½ šalice bademova mlijeka
3 žlice oljuštenih sjemenki konoplje

Banane krupno narežite i stavite u blender. Dodajte im jagode i/ili maline, goji bobice, sok od brusnica, bademovo mlijeko i sjemenke konoplje. Smiksajte i popijte da nadoknadite izgubljenu tekućinu te ubrzate oporavak nakon tjelesnih napora.

ZA ZDRAVE GRICKALICE: Hrskave pločice s goji bobicama

2 šalice zobenih pahuljica
½ šalice badema
3 žlice lana
4 žlice nektara od agave
5 žlica kokosova ulja
¼ šalice goji bobica

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Velik lim obložite papirom za pečenje pa na njega istresite zobene pahuljice i poravnajte tako da budu u jednom sloju. Pecite 10 minuta pazeći da ne zagore. Ostavite da se ohlade, a za to vrijeme nasjeckajte bademe i sameljite lan. U veliku zdjelu stavite zobene pahuljice, bademe i lan te dobro promiješajte. U malom loncu pomiješajte nektar od agave i kokosovo ulje te zagrijavajte na laganoj vatri minutu-dvije kako bi se dobro povezali.

Maknite s vatre te dodajte goji bobice, a zatim smjesom prelijte sastojke u zdjeli. Dobro promiješajte kako bi se sastojci potpuno povezali. Manju pravokutnu posudu (oko 27 x 17 cm) lagano nauljite kokosovim uljem pa u nju dobro utisnite smjesu. Ostavite u hladnjaku najmanje 2 sata pa narežite na otprilike 12 pločica. Pločice čuvajte u hladnjaku.

Izvor: Sretna.story.hr