Dnevna doza zdravlja
Spirulina je takav koncentrat hranjivih tvari (smatra se namirnicom najveće nutritivne gustoće na planetu) da se tvrdi kako bi se moglo živjeti samo na njoj i vodi. Sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina pa je kompletan izvor bjelančevina, i to lako probavljivih. Više od tisuću studija potvrdilo je zdravstvene koristi spiruline.
Među ostalim, jača imunosni sustav, snižava krvni tlak te razinu kolesterola i šećera u krvi, potiče uklanjanje toksina iz organizma, jamči zdrave oči, kožu, kosu i nokte, više energije i veću izdržljivost. Vrlo je bogata vitaminima A, E, K i B-skupine, uključujući vitamin B12, željezom, kalijem, kalcijem, cinkom, magnezijem.
Dnevna doza spiruline koja se preporučuje je 2 g do 6 g (1 žličica praha = 3 g spiruline). Važno je da spirulina dolazi iz provjerenog izvora koji jamči da tijekom uzgoja nije kontaminirana toksinima i štetnim mikroorganizmima koji se mogu naći u vodi.
Okus koji se pamti
Mnogima treba neko vrijeme da se nauče na ‘morski’ okus spiruline. Zato, iako ju je najjednostavnije pomiješati s vodom i popiti, većina je radije miješa s ostalim namirnicama. A tu su mogućnosti praktično neograničene jer je prah lako umiješati u smoothieje, preljeve za salatu, namaze (npr. od avokada ili slanutka), juhe, umake… pa čak i slastice. Pritom valja pripaziti da njen okus ne dominira jelom pa ju je bolje dodati manje i postupno te pritom kušati kako se stopila s drugim namirnicama.
U nastavku doznajte kako napraviti energetske pločice sa spirulinom te čokoladu sa spirulinom:
Energetske pločice sa spirulinom
½ šalice sitnih zobenih pahuljica
1 žličica kokosova ulja
½ šalice bučinih sjemenki
½ šalice badema ili oraha
1 banana
3-4 datulje bez koštica
½ do 1 žličica spiruline
U tavi na srednjoj vatri zagrijte kokosovo ulje pa na njemu nekoliko minuta pržite zobene pahuljice kako bi postale hrskave. Uspite u veću zdjelu i ostavite da se ohladi. Bučine sjemenke i bademe (ili orahe) stavite u blender te izmiksajte tako da se usitne. Prebacite u zdjelu u kojoj su popržene zobene pahuljice, a zatim u blenderu smiksajte bananu i datulje u glatku smjesu. Time prelijte sastojke u zdjeli te dodajte spirulinu. Dobro promiješajte pa smjesu čvrsto utisnite u manji kalup obložen papirom za pečenje. Ostavite u zamrzivaču 10-ak minuta da se stvrdne pa narežite na pločice. Držite u hladnjaku.
Čokolada sa spirulinom
4 žlice kakao maslaca ili kokosova ulja
5 žlica kakao praha
2 žlice šećera
2 žlice maslaca od badema
1 žličica spiruline
Kakao maslac rastopite na pari (ili lagano zagrijte kokosovo ulje tako da postane tekuće). Umiješajte ostale sastojke pa smjesu ulijte u kalupe. Stavite u hladnjak da se stvrdne.
Izvor: Sretna.story.hr