Azijska namirnica koju sve češće jedemo i u Hrvatskoj: Bogata je proteinima, a regulira kolesterol i šećer u krvi

Svakodnevni jelovnik lokalnog područja mijenja se iz dana u dan, a sve češće primjećujemo kako je jedna azijska namirnica postala pravi trend

Shuttertsock

Uvijek je prisutna potreba za obogaćivanjem jelovnika ukusnim i zdravim namirnicama koje pozitivno djeluju na organizam, a jedna od njih je - edamame. Riječ je o ukusnoj i hranjivoj mahunarki koja regulira kolesterol i stabilizira razine šećera u krvi, navodi Healthline.

Edamame je zapravo nezrela mahuna soje, a tradicionalno se jede u Aziji. Riječ je o namirnici sve popularnijoj na području Europe gdje se uglavnom jede kao međuobrok.

Evo zbog kojih se 5 zdravstvenih prednosti isplati uvrstiti edamame u jelovnik.

1. Bogatstvo vitamina i minerala

Edamame sadrži velike količine vitamina i minerala, kao i vlakana. Sadrži značajno više vitamina K i folata od zrele soje. 

Zapravo, ako pojedete 160 grama ove mahune, dobit ćete oko 38% dnevnog unosa vitamina K za muškarce ili 50% dnevnog unosa za žene i više od 100% folata.

2. Može smanjiti kolesterol

Studija iz 2021. godine povezala je abnormalno visoke razine kolesterola s povećanim rizikom od srčanih bolesti, a ljudi koji su jeli prosječno 25 grama sojinih proteina dnevno imali su smanjenje lipoproteinskog kolesterola niske gustoće za otprilike 3% do 4%. 

Edamame je bogat proteinima, antioksidansima i vlaknima koji mogu smanjiti razinu cirkulirajućeg kolesterola, a biljni spojevi edamame mahunarki također smanjuju rizik od srčanih bolesti.

3. Promiče zdravu regulaciju šećera u krvi

Oni koji redovito jedu mnogo lako probavljivih ugljikohidrata, poput šećera, mogu biti izloženi povećanom riziku od kroničnih bolesti. To je zato što prehrana bogata brzo probavljivim ugljikohidratima dovodi do visokih razina šećera u krvi nakon obroka i loše regulacije šećera u krvi, što može povećati rizik od razvoja zdravstvenih stanja poput dijabetesa tipa 2.

Kao i ostale mahunarke, edamame ne podiže pretjerano razinu šećera u krvi. Ima malo ugljikohidrata u odnosu na proteine ​​i masti, a mjeri i vrlo nizak glikemijski indeks.

4. Visok udio proteina

Uzimanje dovoljno proteina ključno je za optimalno zdravlje. Vegani i oni koji rijetko jedu visokoproteinsku hranu životinjskog podrijetla možda će morati obratiti posebnu pozornost na to što jedu svakodnevno.

Edamame sadrži oko 18,5 grama proteina, što je pristojna količina za biljnu hranu. Također je vrlo kvalitetan izvor proteina koji sadrži sve esencijalne aminokiseline.

5. Pozitivno djeluje na učinke menopauze

Menopauza je prirodni proces koji je često povezan s izazovnim simptomima, kao što su valovi vrućine, promjene raspoloženja i debljanje

Studija iz 2021. godine i meta-analiza iz 2019. godine otkrile su da soja i izoflavoni mogu smanjiti te simptome tijekom menopauze. Međutim, izoflavoni i proizvodi od soje ne utječu na sve žene na ovaj način pa su potrebna dodazna istraživanja.