1 kg brašna za dizano tijesto
4 jaja
2 dl kiselog vrhnja
20 dag maslaca
10 žlica šećera
žličica limunove korice
4 dl mlijeka
prašak za pecivo
40 g svježeg kvasca (paketić)
paketić vanilin šećera
prstohvat soli
pekmez od šljiva ili marelice za punjenje
šećer u prahu za posipanje
maslac za premazivanje (otprilike 20 dag)
S malo mlijeka i šećera izmiješajte kvasac i ostavite da se digne.
Pjenasto umutite jaja, šećer i sol.
Postupno dodajte vrhnje, omekšali maslac, kvasac, mlijeko i brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer i limunovu koricu. Dobro izmiješajte, pokrijte krpom i ostavite na toplom da se diže otprilike 1 sat.
Pobrašnite radnu plohu, razvaljajte tijesto na otprilike prst debljine i narežite ga na kvadrate. Na svaki kvadrat stavite žličicu pekmeza od šljiva ili marelice (ili neki drugi) pa tijesto zatvorite i oblikujte loptice. Svaku lopticu dobro premažite otopljenim maslacem i slažite na lim namazan maslacem. Buhtle prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite na toplom da se još jednom dignu.
Pecite ih oko 30 minuta na 190 stupnjeva. Poslužite tople.
Buhtle
Kolači poput buhtli podsjećaju na dane djetinjstva. Oživite stare običaje našim receptom
Još iz kategorije