700 g janjeće jetrice
1/2 glavice crvenog luka
sol
papar
15 ploški tanko narezane bijele slanine
Za punjenje
100 g suhih šljiva
cimet
klinčić
Zagrijte pećnicu na 180ºC.
Na sitno nasjeckajte janjeću jetricu i pola glavice luka. Na tavi dinstajte luk dok ne postane proziran i na njega bacite jetricu. Pospite prstohvatom soli i papra. Kad je jetrica pečena, stavite je sa strane. Uzmite kalup za kruh (kvadratni) i počnite ga oblagati ploškama slanine tako da vrhovi vire preko ruba kalupa. Tako ćete slaninu poslije moći presaviti preko paštete i potpuno je obložiti.
Skuhajte suhe šljive i začinite s malo cimeta i klinčića. Kuhajte ih dok potpuno ne omekšaju, odnosno dok se ne počnu pretvarati u smjesu nalik marmeladi. Izvadite cimet i klinčić i izmiksajte šljive štapnim mikserom.
U kalup, do pola, izlijte red jetrice, preko njega marmeladu od šljiva i kao gornji, završni sloj, još jedan red jetrice. Prekrijte sve vrhovima slanine.
U zagrijanu pećnicu položite posudu do pola napunjenu vodom, toliko veliku da u nju stane kalup s paštetom. Smjestite u nju kalup s paštetom i neka se peče 40-ak minuta. Izvadite kalup s paštetom i pustite da se ohladi. Kad se pašteta ohladi, izvadite je na tanjur i stavite u hladnjak. Poslužite je narezanu kao kolač, na malo sitnolisne salate poškropljene aceto balsamicom i uz prepečeni kruh.
Pašteta od janjeće jetrice s džemom od suhih šljiva
Zanimljivo i ukusno uskrsno predjelo po receptu Sensina suradnika Dubrovčanina Joška Baće
Još iz kategorije