U djetinjstvu nam, tamo negdje 70-ih ili 80-ih, nije bilo jasno zašto naše bake i majke, pokraj svega u trgovinama, i dalje prave zimnicu. Sada nam je, makar s još većom ponudom u trgovinama, jasno. Gušti su gušti, tradiciju moramo održavati na životu, a osim toga, nema bolje zimnice od domaće! Pinđur, turšiju, kisele paprike ili ajvar moramo barem jednom u životu, u čast bakama i majkama, pokušati napraviti, zašto ne već ove jeseni?

Recept za turšiju:
10 l vode
3 l octa (običnog)
0,5 kg šećera
25 dag soli
povrće po želji - zelena rajčica, paprika, mrkva, krastavci, lučice, cvjetača i drugo
Oprano sirovo povrće slažemo u veliku teglu, što zbijenije to bolje. U drugoj posudi u vodu dodamo sol i šećer te njome prelijemo povrće, spremno za konzumaciju nakon mjesec dana.