U neka ne tako davna vremena, dok su se životinje uzgajale lokalno, ništa se nije bacalo. Kosti, glave, noge, nejestivi dijelovi i tvrđe meso koristili su se za kuhanje temeljca. U kuhinjama naših baka, kao i u većini svjetskih tradicionalnih kuhinja, juhe od kostiju imale su važnu ulogu u pripremi hrane i smatrane su univerzalnim lijekom zbog svoje iscjeljujuće i hranidbene vrijednosti.

Tako se, primjerice, domaća pileća juha od davnina davala bolesnima i slabima za brži oporavak, a pileći temeljac cijenio se kao vrhunski gurmanski dodatak jelima. No tradicionalnu ljudsku prehranu u novije je vrijeme zamijenila industrijska proizvodnja i prerada hrane pa su se dobri stari običaji gotovo izgubili. To je velika šteta jer juha od kostiju ili temeljac predstavlja jednu od najvažnijih karika koje nedostaju u modernoj prehrani.

Blagotvorni sastojci

Sve su juhe od kostiju zdrave, no domaća pileća juha u jesen i zimu ima posebnu vrijednost. Ono što su bake iskustveno znale, danas nam potvrđuje znanost: ta je juha odličan lijek protiv prehlade i gripe. U pilećoj se juhi tijekom kuhanja oslobađa aminokiselina cistein, koja smanjuje sluz u plućima i pomaže procesu ozdravljenja (tvar sličnoga kemijskog sastava, acetilcistein, koristi se u lijekovima protiv kašlja). Smatra se da pileća juha djeluje protuupalno jer inhibira bijela krvna zrnca neutrofile koji izazivaju upalne procese, pa tako smanjuje upalu grla i stvaranje sluzi. Neki smatraju da je već i sama para ljekovita, odnosno da udisanje pare pročišćava dišne putove.

Osim toga, začini koji se koriste – češnjak i papar – drevna su sredstva za dišne putove i djeluju jednako kao lijekovi protiv kašlja, smanjujući stvaranje sluzi i olakšavajući disanje. Češnjak djeluje protuupalno i pravi je prirodni antibiotik. Najdjelotvorniji je svježe nasjeckan pa ga je najbolje dodati na kraju kuhanja. Ostali sastojci bakine juhe – luk, mrkva, celer, peršin, rotkva, morska sol – svojim sadržajem vitamina, minerala, antioksidansa i drugih fitokemikalija, djeluju ljekovito i jačaju imunitet.

Bogat izvor minerala

U našem podneblju pileća juha od kostiju u nekim se domaćinstvima i dalje kuha u sezoni prehlada i gripe, no manje su poznata njezina ostala ljekovita svojstva. Primjerice, jeste li znali da sve vrste juha od kostiju, uključujući i pileću, imaju važnu ulogu u zdravlju kostiju i zglobova? One sadrže minerale u takvom obliku iz kojeg ih tijelo najlakše može iskoristiti. Iznimno su važan izvor kalcija, što je važno s obzirom na to da se kalcij iz pasteriziranih mliječnih proizvoda koje konzumiramo zapravo ne može iskoristiti u tijelu.

Juhe od kostiju također sadrže magnezij, koji većini ljudi nedostaje, jer je tlo u kojemu danas raste povrće osiromašeno zbog masovne proizvodnje monokultura i umjetnih gnojiva. Osim kalcija i magnezija, juhe od kostiju sadrže fosfor, silicij, sumpor i druge minerale u tragovima, te tvari iz hrskavica i tetiva – kondroitin sulfat i glukozamin koje su iznimno važne za zdrave kosti i zglobove (danas se prodaju kao skupi suplementi protiv artritisa i bolova u zglobovima).

No tu ljekovitim svojstvima domaćih juha nije kraj. Mesne, kokošje i riblje juhe od kostiju melem su za dobru probavu pa su stoljećima predstavljale narodni lijek za probavni sustav. Danas je poznato da dobro zdravlje počinje pravilnom probavom i da se 80 posto imunosne zaštite organizma nalazi upravo u crijevima. Juhe od kostiju iznimno su važne jer osiguravaju građevinski materijal za rast i obnavljanje stanica crijevne stijenke te imaju iscjeljujući učinak na upalne procese u crijevima.