1 krastavac
2 češnja češnjaka
1 žlica sjemenki lana
limenka slanutka
2 žlice tahinija ili maslinova ulja
2 žlice limunova soka
sol i svježe mljeven papar
mljeveni kumin
mljevene ljute papričice
listići svježeg peršina ili metvice
narezane masline ili poprženi sezam za ukrašavanje

Krastavac ogulite, očistite od sjemenki i narežite na kockice. Češnjak oljuštite i krupno narežite. Sjemenke lana smiksajte u blenderu pa promiješajte kako ne bi ostale na dnu posude. Zatim dodajte tri žlice vode, narezani krastavac i češnjak te smiksajte tako da se sastojci potpuno usitne. Dodajte ocijeđeni i isprani slanutak iz limenke, tahini ili maslinovo ulje i limunov sok pa smiksajte. Začinite po ukusu solju, paprom, mljevenim kuminom i ljutim papričicama. Umiješajte i nasitno nasjeckane listiće peršina ili metvice. Prebacite u zdjelu i ostavite u hladnjaku da se dobro ohladi. Prije posluživanja ukrasite narezanim maslinama ili pospite poprženim sjemenkama sezama.