2 korabice ukupne težine oko 600 g
1 glavica luka srebrenca
1 češanj češnjaka
2 žlice maslinova ulja
600 ml povrtnog temeljca ili vode
1 žličica majčine dušice
½ žličice ružmarina
sol i papar
aceto balsamico  

Za kekse
100 g pirova brašna
100 g heljdina brašna
1 žličica psylliuma u prahu
1 žličica soli
malo svježe mljevenog papra
na vrh noža sode bikarbone
110 g maslaca
1 jaje
bijeli i crni sezam za posipanje

PRIPREMA JUHE
Korabice operite, ogulite i narežite na kockice. Luk nasjeckajte, a češnjak ogulite i zgnječite.

Zagrijte maslinovo ulje u loncu pa na njemu prepržite luk. Kada luk omekša, dodajte mu korabicu i češnjak te sve pržite nekoliko minuta kako bi se karamelizirali. Dodajte povrtni temeljac i začine, smanjite vatru i kuhajte polupokriveno dvadesetak minuta ili dok korabica potpuno ne omekša.

Po potrebi, dolijte još malo vode kako bi povrće stalno bilo pokriveno tekućinom, ali ne i plivalo u njoj. Kada korabica omekša, maknite lonac s vatre i sve usitnite štapnim mikserom u gustu juhu. Doradite okus solju i paprom te vratite na laganu vatru samo da zakuha. Poslužite uz slane kekse i nekoliko kapi aceta balsamica.

PRIPREMA KEKSA
Pomiješajte obje vrste brašna, psyllium, sol, papar i sodu bikarbonu. Dodajte hladni maslac koji ste narezali na listiće i jedno jaje te brzo zamijesite tijesto.

Tijesto formirajte u disk, omotajte ga folijom i stavite ga u hladnjak na pola sata. Ohlađeno prebacite na pobrašnjenu površinu te ga razvaljajte na debljinu 0,5 cm.
Pomoću male čaše izrežite kružne oblike i posložite ih u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje. Svaki keks pospite s malo crnog i bijelog sezama te ih potapkajte mokrim rukama kako bi se sezam zalijepio.

Pecite ih desetak minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 °C.
Pečene kekse ohladite i poslužite uz juhu.