ODLIČAN RECEPT ZA BRZI I UKUSAN RUČAK: Miso juha s tjesteninom i gljivama

Isprobajte ovaj recept Ane Vlatković, autorice bloga gourmana.com i elektroničke knjige 'Najzdraviji mogući KETO'

Ana Vlatković

Miso juha jedna je od mojih omiljenih. Lagana je, a zasitna, puna okusa i nutrijenata. Za razliku od ramen juhe, mnogo je jednostavnija za pripremu, sveukupno je potrebno oko 45 minuta.

Možete u njoj poširati piletinu (file) ili dodati još neko povrće – edamame, nori ili kombu alge ili kuhano jaje. Ali ovo je najjednostavnija varijanta koju ćete sigurno moći pripremiti. Predlažem i vegansku varijantu, pa možete birati kojim ćete putom ići. U svakom slučaju bit će preukusno.

Ana Vlatković  Ana Vlatković

Sastojci: (za 4 osobe)

1 žlica neutralnog ulja (suncokretovo)
1 šaka suhih vrganja i 500 ml vode
50 g dimljene slanine (za vegansku varijantu izbjeći)
200 g smeđih šampinjona ili drugih svježih gljiva
1 žlica tamne miso paste
1 žlica umeboshi octa (ili rižinog)
1 svežanj mladog luka
6 češanja češnjaka
1 komad đumbira (4 cm)
1 pakiranje tjestenine po izboru (ovdje su korištene egg noodles, za vegansku varijantu koristite rižu)
1,5 l goveđe ili pileće juhe
*ili 2 kocke za juhu razmućene u 1,5 l vode (za vegansku varijantu koristite povrtnu juhu)
1 žlica mirina (opcionalno)

Za brzo kiseljenje rotkvica:

1 svežanj rotkvica
5 – 6 žlica rižinog octa
1 žlica mirina

Priprema:

Za brzo kiseljenje rotkvica: operite i narežite rotkvice na ploške i prelijte ih rižinim octom i, ako imate, mirinom. Ostavite da se kisele dok se kuha juha.
U posudu stavite suhe vrganje i prelijte ih sa 500 ml kipuće vode, poklopite i ostavite da se krčka oko 15 minuta.
Na ulju popržite sastojke sljedećim redoslijedom: nasjeckanu slaninu, zatim bijele dijelove mladog luka (isjeckane ukoso, veličine oko 1 cm), đumbir isjeckan na tanke trakice (ostaviti malo za posluživanje), 2/3 zelenih dijelova mladog luka koji su isjeckani ukoso (ostatak ostaje za posluživanje), sitno isjeckan češnjak.
Kada češnjak pusti miris, dodajte žlicu miso paste, a ubrzo potom i vodu u kojoj su stajali vrganji (na dnu će ostati malo taloga, pa pazite da ne upadne u juhu). Dodajte 1,5 l dobre, relativno intenzivne juhe, umeboshi octa (ili rižinog) i kuhajte.
Poslije 30-ak minuta kuhanja, procijedite juhu i u nju dodajte vrganje koji su se namakali, kao i nasjeckane smeđe šampinjone ili druge gljive koje imate i kuhajte još desetak minuta. Provjerite nedostaje li okusa, neka se juha još malo krčka kako bi sastojci pustili okuse ili po želji dodajte ono što mislite da nedostaje.
U drugom loncu skuhajte tjesteninu prema uputama s pakiranja. Poslužite juhu s gljivama, u nju u jedan dio stavite tjesteninu, na nju naslonite rotkvice, kao i svježe listove mladog luka i nasjeckanog đumbira.