Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Akupunkturom do bržeg začeća

Akupunktura, drevna metoda liječenja iz tradicionalne kineske medicine, pokazala su moderna istraživanja, može povećati plodnost...

 akupunktura Izvor: Shutterstock

Poremećaj u meridijanu bubrega

Bockanje iglicama, prema američkom društvu American Pregnancy Association, pomaže tako što utječe na smanjenje razine stresa, povećava protok krvi prema reproduktivnim organima i dovodi hormonalni sustav u ravnotežu.

„Prema kineskoj medicini, do smanjenja plodnosti najčešće dolazi zbog poremećaja u meridijanu bubrega koji predstavlja izvor naše fizičke snage i energije, izdržljivosti i vitalnosti. Često je taj problem udružen s poremećajem u meridijanu jetara, odgovornom za planiranje, odlučivanje, mentalnu jasnoću i uravnoteženost uma“, objašnjava liječnica i akupunkturologinja dr. Zrinka Orešković. Tretiranjem ovih poremećaja povećava se, dodaje dr. Orešković, mogućnost spontanog začeća i smanjuju se komplikacije kao što je rani pobačaj.

„Akupunktura poboljšava funkciju jajnika pa se razvija jače i kvalitetnije jajašce; poboljšava protok krvi u maternici, što blagotvorno djeluje na usađivanje oplođene jajne stanice; regulira razine estrogena i progesterona, hormona nužnih za začeće; smanjuje psihički stres i ojačava imunosni sustav“, navodi dr. Orešković.

Zato ovoj drevnoj metodi pribjegavaju žene koje su pod kroničnim stresom ili imaju problema s oslabljenim imunitetom, kao i one koje su u postupku medicinski potpomognute oplodnje. „Prema novijim istraživanjima, akupunktura u kombinaciji s postupcima umjetne oplodnje pomaže da se dobije kvalitetnija jajna stanica i poboljša se prokrvljenost sluznice maternice, čime se povećava uspješnost ugnježđenja jajne stanice“, kaže dr. Orešković.

Prehrana i aktivnost

Tretmane akupunkture za povećanje plodnosti najbolje je provoditi na početku menstruacijskog ciklusa, a individualno se prilagođavaju eventualnim zdravstvenim tegobama žene.

„Tankim iglicama tretiraju se akupunkturne točke u području trbuha te na rukama, nogama, leđima i glavi“, kaže akupunkturologinja dodajući da je, za što bolje određivanje tretmana, ako bolujete od tegoba kao što su endometrioza ili policistični jajnici, dobro prethodno obaviti ginekološke ili endokrinološke preglede.

Kako se akupunktura temelji na holističkom pristupu, dr. Orešković, uz tretman iglicama, ženama predlaže i promjenu prehrambenih navika te bavljenje tjelesnom aktivnošću.

„Kod neplodnosti postoji poremećaj janga bubrega pa bi, prema kineskoj medicini, trebalo smanjiti količinu hladnih napitaka te sladoleda, čokolade i kave jer su to jin namirnice koje dodatno povećavaju poremećaj. Ženama savjetujem hranu poput pileće juhe s đumbirom, graha i povrća, jer će povećati jang bubrega koji je u deficitu. Od tjelesnih aktivnosti preporučujem one koje umanjuju stres i poboljšavaju zdravlje u cijelosti – to mogu biti joga ili tai chi.“

Tagovi

Najnovije