Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Silicij - prirodno anti-age sredstvo

Silicij je bitan za zdravlje kože, kose i noktiju te općenito za vezivna tkiva; za gipke mišiće i čvrste kosti. Nužan je i za zdravlje zuba i zubnog mesa, a povoljno utječe i na ravnotežu šećera u krvi. Važan je za imunitet i detoksikaciju. ...

 hrana Izvor: Shutterstock

Da je silicij mikroelement sa snažnim „makrodjelovanjem“, pokazuje se kako u uzgoju namirnica, tako i u samoj prehrani.

„Silicij je bitan za zdravlje kože, kose i noktiju te općenito za vezivna tkiva; za gipke mišiće i čvrste kosti. Istraživanja pokazuju da pomaže u prevenciji nastanka ateroskleroze jer poboljšava elastičnost krvnih žila te smanjuje rizik razvoja osteoporoze i artritisa. Nužan je i za zdravlje zuba i zubnog mesa, a povoljno utječe i na ravnotežu šećera u krvi. Važan je za imunitet i detoksikaciju jer na sebe veže teške metale i druge štetne tvari“, kaže Sensina suradnica, liječnica i klinička nutricionistkinja dr. Lejla Kažinić Kreho.

Anti-age sredstvo

Silicij je sve popularniji kao prirodno anti-age sredstvo zato što potiče proizvodnju kolagena i elastina koji kožu održavaju zategnutom, a zahvaljujući detoksikacijskim svojstvima pomaže i protiv celulita. Dovoljno silicija, osim zdravlja, znači i dobar izgled, dok se manjak silicija očituje uvelom kožom, mlohavim tkivom, prijevremenim stvaranjem bora, slabljenjem noktiju, pojačanim ispadanjem kose, problemima sa zubima i desnima.

„Tijelo ne može samo proizvesti silicij pa ga treba svakodnevno uzimati prirodnom prehranom. Odlični su izvori ovog minerala zob, zelene mahune, krastavac, paprika, zelena salata, rotkvica, rajčica, grašak, celer, badem, jabuka, naranča, grožđice… Među namirnicama životinjskog podrijetla silicijem je najbogatija riba, no općenito hrana životinjskog podrijetla sadrži znatno manje silicija nego biljna pa je važno obogatiti jelovnik sa što više raznovrsnog voća i povrća.

Biljne namirnice osnova su alkalne, tj. lužnate prehrane koja je izuzetno važna za održavanje pH ravnoteže organizma. Naravno, najpoželjnija je biohrana uzgojena bez pesticida“, preporučuje dr. Lejla Kažinić Kreho.

Izvori silicija

Pritom ističe da se najveća količina silicija nalazi u kori, npr. krastavca i jabuke, pa se kora ne bi trebala guliti, što mnogi čine iz straha da je puna pesticida ili jednostavno iz navike. Ako niste sigurni da je namirnica iz ekološkog uzgoja, možete plodove poprskati otopinom od 1,5 litre vode u koju ste dodali dvije žlice octa i jednu žlicu sode bikarbone. Pustite da odstoji nekoliko minuta pa isperite plodove vodom.

Zob je, kao jedan od najbogatijih izvora silicija, odličan odabir za doručak. Pripremite integralnu zobenu kašu s dodatkom jabuke, naranče, grožđica, bademova mlijeka, cimeta, malo orašastih plodova... Ako ste u žurbi, jednostavno sve spomenute sastojke ubacite u mikser i napravite smoothie. Nipošto nemojte dodavati šećer jer ćete tako poništiti brojne blagotvorne učinke ovog obroka.

Okrepljujući i pročišćujući napitak bogat silicijem možete jednostavno pripremiti tako da zajedno izmiksate zelenu jabuku i krastavac te po želji celer i(li) špinat. „Pripremate li sokove u sokovniku, birajte one s tehnologijom hladnog prešanja jer se samo tako može očuvati maksimalna količina hranjivih tvari“, preporučuje dr. Kažinić Kreho.

Tagovi

Najnovije