Snaga i izdržljivost konja

U izbor najznačajnijih adaptogena fitoaromaterapeut i nutricionist Goran Smirčić i farmaceutkinja Martina Šepetavc, voditeljica Edukacijskog centra u Farmaciji uvrstili su ashwagandhu (Withania somnifera), poznatu ajurvedsku biljku koja se naziva i zimskom trešnjom te indijskim ginsengom.

„Ashwagandha je jedna od predvodnica u nizu biljaka koje već tisućljećima imaju važnu ulogu u ajurvedskom sustavu liječenja. Sadrži tvari koje pomažu organizmu da se prilagodi i da se smanje nepoželjni, degenerativni učinci mentalnog, emotivnog i fizičkog stresa. Ajurveda odavno prepoznaje i koristi biljne spojeve pod nazivom rasajana koji djeluju na cijeli organizam, potiču revitalizacijske procese, osnažujući nas i obnavljajući“, kaže ajurvedska terapeutkinja Senka Kušer-Mijić. Pritom napominje da, kad je riječ o ashwagandhi, već iz samog njezina naziva, koji u slobodnom prijevodu znači: snaga i izdržljivost konja, možemo vidjeti koliko se moćnom smatra ova biljka.

Relaksirajuće djelovanje

„Iako ashwagandha ojačava i revitalizira organizam, njezino ukupno djelovanje nije stimulativno, nego relaksirajuće i umirujuće pa se često preporučuje za ublažavanje psihičke iscrpljenosti, nervoze, nemira i nesanice. Zbog istog učinka preporučuje se i osobama koje imaju poteškoća s radom srca, srčanim aritmijama te različitim oblicima vaskularnih oboljenja. Ashwagandha smiruje i opušta grčeve te se, u dogovoru s liječnikom, preporučuje za smirivanje različitih stanja uzrokovanih poremećajima rada neuro-mišićnog sustava.

Kao nervni tonik, ashwagandha se koristi i za poboljšanje pamćenja i koncentracije. Također se odlikuje sveobuhvatnim djelovanjem u jačanju otpornosti organizma na bolesti. To je osobito važno za oporavak nakon dugotrajnog uzimanja lijekova, kirurških zahvata, kemoterapije i drugih postupaka kad organizmu treba pomoći da na što prirodniji način povrati ravnotežu“, zaključila je ajurvedska terapeutkinja.

Ashwagandha - biljka za fizičku i duševnu snagu