Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Eterična ulja u kulinarstvu - koja se ulja dodaju u koja jela

Eterična ulja u kulinarstvu dodatno će intenzivirati okus jela. Dodaju se pri samom kraju pripreme, a pri tome jelo ne smije biti jako vruće jer se zbog djelovanja topline gube aromatična i ljekovita svojstva eteričnog ulja. U kulinarstvu ...

 eterična ulja Izvor: Shutterstock

Jedna kap kao šaka začina

Kad koristite eterična ulja u kuhanju, ne kapajte ih izravno u vodu jer se ne otapaju pa će ostati koncentrirana na jednome mjestu u jelu. Umjesto toga, dobro ih je pomiješati s nekim emulgatorom poput biljnog ulja, meda, mlijeka, žumanjka, maslaca, ruma ili vrhnja. To vrijedi i za pripravu čajeva, sokova i koktela. Također, koristite eterična ulja umjereno – obično su dvije kapi dovoljne za jelo koje se priprema za 2 - 4 osobe; nešto više (4 - 6 kapi) ako se dodaju citrusna eterična ulja jer brže hlape.

Eterična ulja imaju veću koncentraciju prirodnih aktivnih tvari od svježe biljke te jedna kap može zamijeniti šaku sitno nasjeckanog začina. Zbog toga bi na unos eteričnih ulja trebali pripaziti svi koji sumnjaju da imaju ili već imaju neku alergiju. Recimo, ako ste alergični na peršin, konzumiranjem eteričnog ulja peršina intolerancija na taj začin još će se više intenzivirati.

Također, sva eterična ulja, pogotovo u svježoj hrani, mogu biti blagi konzervansi, ali i regulatori probave jer potiču izlučivanje probavnih sokova.

Neka se ulja ne smiju stavljati u hranu

Pretjerate li u dodavanju eteričnih ulja, jelo ili napitak mogu postati gorki ili imati previše intenzivan miris i okus. Neka eterična ulja, poput paprene metvice i eukaliptusa, zbog mentola i alfa-pinena, tvari koje sadrže, pojačano pružaju osjećaj hlađenja pa su idealna za hladna jela i salate, a eterična ulja poput đumbira i muškatnog oraščića pružaju osjećaj zagrijavanja pa su idealna za tople prehrambene kombinacije.

Imajte na umu da postoje i neka eterična ulja, poput cimeta (list i kora), koja zbog svoje visoke koncentracije cinamaldehida mogu iritirati sluznice usne šupljine i želuca pa se ne preporučuje njihova oralna upotreba. U kulinarstvu je dovoljno koristiti cimet u prahu jer će svakom kolaču dati poznati blagdanski štih, a bez štetnih posljedica.

Variva i gulaši
bosiljak
korijandar
estragon
lovor
crni papar
mažuran

Juhe
korijandar
muškatni oraščić
ružmarin

Salate
limun
slatka naranča
timijan
đumbir
korijandar
naranča
ružmarin

Svježi sir
bosiljak
korijandar

Meso
estragon
đumbir
timijan

Topli napitci
đumbir
naranča
muškatni oraščić

Tjestenina
bosiljak
timijan

Riba
limun
estragon
đumbir
lovor
muškatni oraščić
timijan

Umaci
limun
korijandar
mandarina
naranča
ružmarin

Kolači
(peciva, čokolada,
dizano tijesto,
palačinke)
đumbir
mandarina
paprena metvica
naranča
ylang-ylang

Hladni napitci
paprena metvica
korijandar
lavanda
limun

Marijana Pontoni: Eterična ulja u pripremi jela

Tagovi

Najnovije