Peršin sadrži brojne tvari korisne za zdravlje, ali i ljepotu. Među ostalim, bogat je izvor vitamina C, antioksidansa koji organizam štiti od slobodnih radikala, jača imunološki sustav te pospješuje sintezu kolagena, ključnog za vezivno tkivo i kožu. Od drugih antioksidansa, peršin se smatra najboljim izvorom apigenina, koji može spriječiti neke vrste raka.

Bogat je izvor vitamina A – u obliku triju karotenoida: beta-karotena, luteina i zeaksatina – važnog za zdravlje očiju, te vitamina K, koji ima ulogu u zacjeljivanju rana. Sadrži i željezo, kalij te folnu kiselinu. Stručnjaci kažu kako je na dan dovoljno popiti jednu šalicu čaja od peršina te preporučuju da se prije pripreme čaja peršin dobro opere ili neko vrijeme namoči u hladnu vodu kojoj je dodano malo octa.

Za šalicu čaja:

¼ šalice svježeg peršina

1 šalica kipuće vode

malo svježe iscijeđenoga limunova soka

Peršin stavite u šalicu te ga prelijte kipućom vodom. Ostavite da odstoji 5 minuta pa ga procijedite (želite li jači čaj, ostavite koju minutu dulje). Nakon što se čaj malo ohladi, ulijte limunov sok.